Aquest dimarts s’ha presentat a l’Ajuntament de Xàtiva el cartell oficial de la Fira d’Agost 2023, el qual ha estat realitzat pel dissenyador i il·lustrador xativí Cesc Roca.
«Cesc és un dels dissenyadors valencians de major potencial dels últims anys. Per a nosaltres el cartell de Fira ha de comptar amb grans firmes, i per això des de 2015 vam tornar a designar a reconeguts artistes per a que deixen la seua empremta», ha indicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha recordat alguns dels artistes que han posat el seu segell al cartell de la Fira com ara Heras, Armengol, Boix, Renau o Mompó Roca, seguit de dissenyadors més recents com Mariscal, Paco Roca, Lawerta, Malota, Estudio Yinsen o Patricia Bolinches.
El cartell d’aquest any compta amb un meló verd a la part de baix, per on xorra l’aigua, i que al mateix temps simula en forma de gelat la Font de la plaça de la Trinitat. També es pot trobar un còctel amb una palleta i un cavall com els que es poden trobar a les atraccions de la Fira. «Tot això conforma la figura principal que podria recordar a una de les falles que feia mon pare», assegura Cesc, qui destaca una segona lectura basada en una Xàtiva més moderna -amb elements com ara els edificis representats amb el Castell i la Font del Lleó-, compaginada al mateix temps amb una visió més tradicional escenificada amb la carrera de motos o el venedor de figues de pala que per primera vegada està representat en un cartell de Fira.
«Com a xativí és un orgull enorme, perquè he estat molts anys fora de casa, i aquest cartell m’ha costat molt de fer perquè jugar a casa és francament difícil. Vaig fer una revisió de tots els cartells que s’havien fet fins ara, centrant-me especialment en els cartells dels anys 50 i 60, amb els icones habituals com ara els cavallets, les tallades de meló o els gaiatos» ha explicat l’artista.
Cesc Roca (Xàtiva, 1989) va començar les seues passes al món de l’art en el taller de son pare, l’artista faller Paco Roca. Després de fer el Batxillerat artístic comença a treballar en aquest taller on aprén sobre pintura, escultura i dibuix rodejat de falles. Cesc va marxar a Amsterdam on va començar el seu camí en solitari, començant a desenvolupar el seu propi estil.
L’art de Cesc Roca es basa especialment en la defensa del valencià i de les seues arrels, havent treballat per a entitats i institucions com la Generalitat Valenciana o Acció Cultural del País Valencià i per a projectes com ara «El tocadiscos de Joan Fuster». També ha dissenyat portades per a artistes com ara Tesa, Arc de Triomf, Lildami, Malparlat, Ebri Knight o Tito Pontet, entre d’altres.
Fangoria i Nit Jove a la Fira
En la roda de premsa també s’han desvetllat els primers concerts que es podran gaudir a l’espai escènic de la Murta durant la Fira d’Agost.
El dissabte 19 d’agost es podrà gaudir del concert de Fangoria, un dels grups clàssics del pop-rock nacional (conformat per Alaska i Nacho Canut) el qual ha participat en nombrosos festivals i que acaba de presentar nou disc. Les entrades estaran a la venda a partir del dimarts 27 de juny a les 10 hores a través de la web www.firaxativa.com i de la plataforma www.atenea360.es, amb un preu de 20 euros.
La nit Jove prevista per al divendres 18 d’agost comptarà amb l’actuació de quatre grups: Auxili, Cactus i Colomet (grups en valencià), i els navarresos Iseo & Dodosound en el seu únic concert aquest any al territori valencià. Les entrades estan ja a la venda i es poden adquirir a través de la web www.firaxativa.com i a través de www.notikumi.com, al preu de 8 euros.
Aquestes seran les dues úniques actuacions per a les quals caldrà comprar entrada, ja que la resta d’esdeveniments a la Murta durant la Fira -que s’anunciaran pròximament-seran d’entrada gratuïta.