Presentació del llibre «Violant d’Hongria» a Xàtiva

125

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El pròxim dilluns 7 d’octubre, vespra de la festivitat del 9 d’octubre, a les 19:30 hores, se celebrarà al Saló Noble de la Casa de la Cultura de Xàtiva la presentació del llibre «Violant d’Hongria (Esztergom, Hongria, 1215 – Osca, Aragó, 1251)», escrit pel doctor Ferenc Olivér Brachfeld.

Este esdeveniment oferirà l’oportunitat de conéixer més a fons la figura històrica de Violant d’Hongria, filla del rei Andreu II d’Hongria i Violant Courtenay, i segona esposa del rei Jaume I el Conqueridor. Violant va jugar un paper destacat tant en la família com en les decisions polítiques del regne, amb una influència que anava més enllà del que era habitual per a les dones de l’època. Durant els setze anys que va compartir amb Jaume I, tingueren nou fills, que en la seua majoria es van vincular a cases reials europees o es dedicaren a la vida religiosa i caritativa. La presentació d’este llibre busca reivindicar la rellevància de Violant d’Hongria i la seua contribució a la història medieval, un període en què les dones sovint han sigut relegades o oblidades en les cròniques oficials.

Violant d’Hongria va acompanyar el seu marit en moments clau, com ara la conquesta de Xàtiva, tal com es relata en el Llibre dels Fets. En l’any 1244, segons arreplega esta obra històrica, Violant va aconsellar Jaume I sobre la importància de no prolongar innecessàriament la presa de la ciutat:

«—Senyor, ¿quin consell vos podria jo donar en este fet, ni ningú? Jo vos aconselle que, ja que podeu tindre Xàtiva, no ho allargueu per un castell ni per dos, que és el castell més bell del món i el més ric que jo ni ningú mai haja vist.»

L’autor del llibre, Ferenc Olivér Brachfeld, és un destacat intel·lectual nascut a Budapest. Doctorat en Filosofia i deixeble del famós psiquiatra Alfred Adler a Viena, també es va llicenciar en llengües germàniques a la Sorbona de París. Des de la seua arribada a Barcelona l’any 1930, Brachfeld es va integrar en la vida cultural catalana, contribuint a la psicologia, la història i la literatura amb nombroses publicacions. La seua obra sobre Violant d’Hongria destaca entre les seues aportacions a la història catalana.

La presentació comptarà amb la participació del cronista oficial de Xàtiva, Agustí Ventura i Conejero, especialista en la Xàtiva medieval, i de l’editor del llibre, el Dr. Antoni López Alemany, que oferiran una visió en profunditat sobre esta reina medieval i el seu llegat històric.

L’acte promet ser una oportunitat única per als amants de la història, la literatura i la cultura medieval valenciana.

WhatsApp Portal de Xàtiva