«Aspectes inèdits de la vida i història de la Xàtiva del segle XIX relatats per qui els va viure en primera persona. El segle XIX disseny l’evolució a la Xàtiva actual, aquest manuscrit ajuda a conèixer com era Xàtiva en aquest segle, moltes similituds humanes i ciutadanes amb la Xàtiva del segle XXI.”
El manuscrit i el seu autor
Els Anals o Memòries de Xàtiva de José Pascual Ferrándiz Carbonell són un relat gens freqüent en el segle XIX, menys encara pel que fa al XIX valencià, que escasseja d’aquest tipus de documents testimonials. El seu autor, un advocat i propietari nascut a Xàtiva en 1815, mort a Valencia en 1873, pertanyia a una família de la burgesia funcionarial de mitjan el segle, amb diversos càrrecs i serveis que s’estenien a part de la seua família. Per aquest manuscrit, fins avui inèdit des que ho escriguera per als seus fills, es pot entreveure la vida política de la Xàtiva d’aquell segle, les lluites civils, les reformes urbanes, els avanços de la ciència i el progrés, els costums i tradicions. Un retrat viu i palpitant d’un temps passat que Ferrándiz Carbonell ens ho presenta proper, pel seu àgil estil narratiu, i tan real com els temps que va viure.
L’editor literari
Germán Ramírez Aledón (València, 1949) ha sigut Catedràtic de Geografia i Història de l’IES “Josep de Ribera”, professor d’Història contemporània en la Universitat de València i, actualment, professor del Master de Secundària de la Universitat Internacional Valenciana. És autor de nombrosos treballs de recerca sobre l’Espanya contemporània i la història de Xàtiva, a més de manuals per a l’ensenyament de la Història. Les seues contribucions s’han centrat en l’estudi del pensament del primer liberalisme espanyol i valencià, les bases socials i ideològiques del liberalisme vuitcentista i les biografies d’alguns d’ells (els germans Villanueva, Vicente Salvá, Melchor Marau, entre uns altres).
Acte de presentació:
Casa de la Cultura, 25 de novembre de 2016, 20:00 hores
Presentaran el llibre:
• Germán Ramírez i Aledón, Catedràtic de Historía, exdirector de l’I.E.S. José de Ribera de Xàtiva.
• Vicente Orquín i López, llicenciat en Història, director de la Biblioteca Municipal de Xàtiva.
• Ulleye.