Article d’opinió | Josep Maria Sebastià i Domènech. Portaveu comarcal de Compromís i candidat a l’alcaldia de Xàtiva
El nostre nucli antic no pot continuar així. La gent que l’habita és mereix més i la resta de la ciutadania també es mereix que el nostre barri més emblemàtic done una millor imatge. Cases que cauen, fuites d’aigua potable, inundacions, pèrdua del comerç tradicional, molèsties al veïnat, etc. causen un paisatge de degradació que ha de ser canviat a millor. Fa anys que demanem un Pla Integral del Nucli Antic que abaste des d’aspectes socials fins l’urbanisme. Un Pla que hauria de ser elaborat per la ciutadania de Xàtiva en un procés participatiu real i obert i consensuat per totes les parts. S’han fet alguns avanços, però encara estem molt lluny del que la nostra ciutat ha de ser i mostrar.
De la nostra banda tinguem clares quines serien les nostres propostes per a eixe pla, algunes ja les conegueu perquè és el que portem defenent i treballant des de ja fa temps. La primera d’elles seria un programa de rehabilitació del clavegueram i la xarxa d’aigües potables amb terminis a complir i objectius mesurables per la ciutadania. Un programa que hauria de ser extensible a més barris de Xàtiva. D’altra banda creguem que el llistat d’edificis deteriorats no pot continuar creixent. Ha d’existir un servei eficaç d’inspecció i sanció que eviten situacions que perjudiquen a tot el veïnat fent baixar el valor de les propietats properes o sent un focus d’accidents. Aquest servei hauria d’anar acompanyat per ajudes al manteniment d’aquests espais protegits, que sabem que és dificultós i car. L’ARRU va ser un bon inici en aquest sentit, però no ha servit per arribar als objectius amb els que es va concebre.
Treballarem també per fer del nucli antic un barri viu, on la gent puga viure i gaudir d’un nivell adequat de serveis. Així proposem l’aplicació de mesures que facen compatible l’oci nocturn amb el benestar del veïnat, impedint els sorolls i la brutícia fora de control; amb la sanció de les conductes incorrectes i l’educació de la ciutadania com a pilars fonamentals. D’altra banda s’ha de fomentar la rehabilitació del parc d’habitatge amb un programa de vivenda pública assequible i atorgada per mecanismes transparents a persones joves que vulguen viure al centre històric i aportar el relleu generacional que tots notem a faltar. A més a més, tenim clar que un nucli antic sense comerç tradicional no és viable. Volem que s’habiliten minimercats amb parades a preus assequibles que permeten al comerç i productors locals continuar prestant servei en aquests barris i que atraguen compradors d’altres parts de la ciutat. Altre apartat és el de la creació d’espais verds menuts allà on siga possible i habilitar aparcaments públics ampliant els ja existents a la zona. Tot això acompanyat de mesures de peatonalització i pacificació del trànsit motoritzat. Les nostres persones majors, les personetes menudes de cada casa, la gent amb diversitat funcional i qualsevol passejant té dret a gaudir d’aquests carrers sense perill i amb comoditat.
Els diners gastats en el nucli antic són diners ben gastats. L’obligació dels governs, inclosos els municipals, és millorar la qualitat de vida de la gent i que els diners dels impostos es transformen en estalvi real per a les persones. Mantenir el comerç redueix la necessitat i el gasto en un transport que, a més a més, contamina. Generar espais verds ens dota de llocs on fer activitats i gaudir sense tenir que invertir tant en les nostres llars. Els habitatges públics baixen el preu del lloguer i d’adquisició de les vivendes privades. Uns carrers per on es pot caminar augmenten la salut i la seguretat de les persones disminuint els costos sanitaris que hem d’assumir. Es parla molt de ciutats intel·ligents, nosaltres creguem que aquesta intel·ligència ha de començar per la base; fent una ciutat que ajude a les seues persones i li millore la vida.