La ciutat d’Ontinyent serà l’epicentre del nou Clúster Sanitari del Tèxtil i Afins que veu la llum per a respondre a la creixent demanda de productes contra el COVID-19.
L’Alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i el President de la Patronal Tèxtil valenciana ATEVAL, Càndid Penalba, presentaven aquest dijous un pla dotat amb 300.000 euros i finançat pel consistori ontinyentí del qual podran beneficiar-se centenars d’empreses per a reorientar la seua producció, amb un benefici doble: mantindre llocs de treball i reduir la dependència d’altres països de materials com a màscares, bates, equip de protecció o elements de desinfecció de materials i persones.
Jorge Rodríguez i Càndid Penalba coincidien a destacar el pes d’Ontinyent dins del sector tèxtil i la seua idoneïtat com a ciutat que lidere aquest projecte. L’alcalde destacava que “tal vegada comprar una màscara en altres latituds ens costa més barata, però ens ix molt més car del que pensem si a eixe preu li afegim els subsidis i les ajudes que paguen les empreses que han de tancar i els impostos i l’activitat que ja no generen”. Penalba, per la seua part, agraïa la confiança de l’Ajuntament i l’aposta de l’executiu de Jorge Rodríguez “per un clúster sanitari que, d’haver existit abans, de ben segur que hauria evitat que molts sanitaris s’hagueren contagiat per no tindre els equips adequats”, destacava.
El pla presentat al Palau de la Vila d’Ontinyent es concreta en quatre grans línies d’acció a executar entre 2020 i 2021. La primera serà la creació d’una oficina tècnica que de suport a les empreses d’Ontinyent que tinguen voluntat de reconvertir la seua producció o part d’ella a la fabricació de material sanitari o d’EPIs. La segona serà un viatge a la Fira Medica prevista per a el mes vinent de novembre en Dusseldorf, la fira líder mundial de tecnologia mèdica, per a poder organitzar en 2021 la participació com a expositors d’empreses d’Ontinyent. Una tercera línia serà el suport de consultoria per a la implantació de la norma de qualitat ISO 13485 i el marcatge CE; i finalment la quarta línia correspon a la realització de jornades de caràcter tècnic, comercial i en temes concrets que afecten aquests sectors.
El Pla, que es concreta en un conveni entre l’Ajuntament i ATEVAL, contempla una inversió per part del consistori ontinyentí de 260.000 euros repartits en dues anualitats per a executar aquestes quatre grans línies, als quals s’afegeixen altres 40.000 per a finançar el cost de les homologacions i autoritzacions sanitàries. Amb caràcter previ a la realització de les activitats, ATEVAL presentarà una memòria econòmica en què es quantifiquen les despeses previstes per a cadascuna de les accions indicades i el seu calendari d’execució, que serà aprovada per una Comissió Mixta de seguiment conformada per representants de les dues entitats.
L’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), amb seu a Ontinyent agrupa i coordina a les empreses valencianes del sector. De manera geogràfica, el Clúster Tèxtil Valencià es localitza a les Comarques de la Vall d’Albaida, El Comtat i L’Alcoià. De totes elles, la Vall d’Albaida és la que més representació té quant a nombre d’empreses, i dins d’ella, Ontinyent compta amb quasi el 50% d’aquestes. El Pla també dóna cabuda a empreses no tèxtils, ja que existeixen clares sinèrgies entre diferents sectors enfront del nou mercat que es presenta. Càndid Penalba posava de relleu la importància de la diversificació de mercats i productes, “ja que obri grans oportunitats per a crear treball en la nostra zona”, manifestava.
Jorge Rodríguez tancava la seua intervenció explicant que la idea del Clúster “és oberta i integradora”, fent una crida a totes les administracions i entitats superiors que “siguen conseqüents i que compren a les nostres empreses i ajuden a crear indústria, treball i futur per a les nostres comarques”, una idea que l’alcalde traslladarà al Conseller d’Economia, Rafa Climent, i que hui mateix ha exposat al President de la Diputació, Toni Gaspar.