Aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa la programació al voltant del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ 2022 a Xàtiva, amb un gran atractiu com és la realització d’una sèrie d’accions vinculades a Museari, un museu online amb una col·lecció permanent i una sèrie d’activitats a més d’exposicions temporals cada mes, i una acció central com és l’exposició de la sisena edició del «Museari Queer Art». Aquesta activitat és possible gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura.
«Museari Queer Art és la reunió presencial anual dels dotze artistes que han participat en l’últim any. Fins ara portem cinc edicions, les quals sempre s’havien celebrat a València, i enguany per primera vegada eixim cap a Xàtiva», ha explicat el coordinador de l’activitat Ricard Huerta, qui ha assegurat que «és motivador que altres ajuntaments aposten per aquesta activitat».
El dia 18 de juny a les 19 hores tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Museari Queer Art 6» al Museu de Belles Arts – Casa de l’Ensenyança, la qual compta amb la participació de 21 artistes de cinc països diferents: Costa Rica, Espanya, Brasil, Uruguai i Xile). Seguidament tindrà lloc la performance «Desbatejar» a càrrec dels brasilers Eduardo Bruno i Waldirio Castro, molt coneguts al seu país pel seu activisme polític i artístic. Aquesta no serà l’única performance de la programació, ja que el dia 28 de juny a les 21 hores l’artista local i professor de la UMH David Vila realitzarà l’espectacle «Love» a Sant Domènec; i el 15 de juliol es realitzarà l’entrega dels premis Museari 2022 amb una performance a càrrec de Víctor Parral.
Durant la roda de premsa s’han conegutel primícia els guardonats d’aquests premis, que aquest any 2022 recauran en Àlec Casanova (Activisme), Pilar Viviente (Trajectòria), Daniel María (Literatura), Sinergias 4.0 (Comunicació), Katty Pallàs (Docència), David Vila (Acadèmia) i Olga Olivera Tabeni (Creació). A més a més, s’atorgarà un octau premi a títol pòstum per a l’artista i fotògrafa Mar C. Llop, col·laboradora de la institució que estava preparant una intervenció per a aquesta edició però que malauradament va traspassar el passat mes de març.
A més a més, dins de la programació de «Museari Queer Art 6» a Xàtiva, el dia 1 de juliol hi haurà una taula redona amb dones artistes (María Zárraga, Vicky Rubio i Xus Francés) i el dia 8 es presentarà el llibre «Profesorado LGTB» amb posterior col·loqui amb escriptors i escriptores. L’acte de tancament de la programació serà el 22 de juliol a les 19 hores al Museu de Belles Arts, amb la conferència-presentació del catàleg de l’exposició.
Dia de l’Orgull i altres activitats
A més de tota aquesta programació al voltant de «Museari Queer Art», l’Ajuntament donarà visibilitat al Dia de l’Orgull a través de la penjada de pancartes a l’Albereda Jaume I, la il·luminació del Portal del Lleó i de la plaça del Mercat, el canvi del vinil de «Xàtiva Turisme» amb els colors de la bandera de l’orgull i la col·laboració de diferents bars i restaurants que penjaran al seu establiment el cartell LGTBIQ+ friendly.
El 28 de juny a les 20:30 hores tindrà lloc la concentració i lectura del manifest en el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, a càrrec de l’Associació Arc de Sant Martí, mentre que aquesta associació també organitzarà per al dia 2 de juliol a la plaça del Mercat l’espectacle «Art, orgull i dragqueer» a càrrec de Liz Dust, amb posterior sopar de pa i porta a la Casa de la Joventut i actuació d’un DJ organitzat pel Consell de la Joventut. El Consell de la Joventut també organitzarà els concursos de Cartell LGTBIQ+ i de relats breus amb aquesta temàtica, l’entrega dels quals tindrà lloc els dies 21 juny i 8 de juliol respectivament a la Casa de Cultura.
«Per a nosaltres és molt positiva la participació del Consell de la Joventut en aquestes activitats perquè gran part de la gent del col·lectiu LGTBIQ+ que troba dificultats per la seua situació pertany al grup de gent jove, i com no també de l’Associació Arc de Sant Martí que des del primer moment treballa pels drets i necessitats del col·lectiu LGTBIQ+», ha destacat la regidora de Dona i Igualtat Lena Baraza, qui ha recordat que Xàtiva presta el servei Orienta per a l’assessorament i recolzament al col·lectiu LGTBIQ+ i als seus familiars.
Per la seua part, Susanna Feliu (CJX) ha destacat la seua satisfacció «per poder compartir un any més organització, perquè som una entitat que representa a la joventut i els joves som plurals i diversos, lluitant constantment pels nostres drets», mentre que la representant de l’Associació Arc de Sant Martí Sole Colomer ha agraït «l’oportunitat que ens dóna l’Ajuntament per tal de visibilitzar-nos i la seua implicació en la lluita dels nostres drets» i ha convidat a tota la ciutadania de Xàtiva i dels pobles veïns «a participar en totes les activitats programades».