Col·lectius veïnals i associacions per la defensa del territori de Montesa, Moixent i d’àmbit comarcal units entorn a la plataforma “STOP macrorenovables i línies AT la Costera”, dos mesos després de presentar al·legacions a l’anunci de Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) per a obtindre autorització administrativa prèvia i autorització administrativa de construcció, segueixen a l’espera de respostes, és més, els veïns que van al·legar en un tràmit similar a instàncies de REE al juny de 2023, tampoc han obtingut resposta de moment.
Durant els mesos d’octubre i novembre de 2024, més de 600 veïns i diverses associacions de l’entorn de la Costera com Montesa Territori Viu, ASVONA, Amics de la Costera i A.E. Agró,
van presentar al·legacions al projecte de Xarxa Elèctrica d’Espanya per a aconseguir ampliar la subestació elèctrica de 400 kV que té a Montesa, construïda originalment per a alimentar la línia de ferrocarril AVE i que amb la bambolla de macroprojectes eòlics i fotovoltaics, es pretén condicionar com a nus per a evacuar l’energia elèctrica generada ocupant grans extensions de terrenys agraris,residencial disseminat i forestals de les comarques de la Costera, Canal de Navarrés, Vall d’Albaida i Corredor d’Almansa.
La plataforma “STOP macrorenovables i línies AT” aposta per un model de producció elèctrica distribuït, adaptat al territori. Sostenen que el model elèctric “centralitzat” que s’està desenvolupant per tota la geografia espanyola i especialment a la comarques d’interior i centrals de la Comunitat Valenciana, generen despoblació, decadència agrària i abandó dels territoris rurals, desplaçant la població a grans àrees urbanes dependents.
Des de “Montesa Territori Viu” defensen l’exigència que una subestació elèctrica com la de Montesa 400 kV per a evacuar macrorenovables, ha de comptar en la seua tramitació amb amplis estudis d’impacte ambiental per l’acumulació d’infraestructures i efectes sinèrgics que genera a la comarca, és necessari que les poblacions afectades tinguen informació i capacitat de decidir, respectant l’autonomia municipal.
Organitzacions components de “STOP macrorenovables i línies AT la Costera” esperen poder
reunir-se aquest mes de gener amb responsables de l’Àrea d’Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern a València, per a conéixer de primera mà el projecte impulsat pel MITECO i REE; Alguns afectats afirmen que “Des de les institucions i alguns mitjans de comunicació, se’ns transmet la idea que la transició energètica a Espanya i a la nostra comarca, s’està realitzant de manera exemplar i que les fonts d’energies renovables són imprescindibles. Si bé és cert que són necessàries, la realitat és que no s’està fent bé i s’està convertint en la major amenaça per als nostres ecosistemes, el nostre sector primari, els nostres pobles i, en definitiva, per a la societat en
el seu conjunt”.
Per part seua, ASVONA ha organitzat per a dissabte que ve 11 de gener, a les 18:00h., a l’auditori municipal de Moixent, la projecció de “Vides Irrenovables”, pel·lícula documental dirigida per Francisco J. Vaquer. El llargmetratge ens convida a reflexionar sobre si la transició ecològica (o transició energètica) que s’està duent a terme a Espanya és realment ecològica, tal com afirmen algunes administracions públiques i grans companyies energètiques.