Com cada any, el Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l’Ajuntament de Moixent organitzen les jornades ‘Viu un cap de setmana amb els ibers’, que donen a conéixer les formes de vida de l’època ibèrica mitjançant visites dramatitzades, tallers i activitats lúdiques i didàctiques. Així, amb el títol ‘Les grans troballes’, este cap de setmana, 21 i 22 de setembre, el públic visitarà els escenaris de tres descobriments arqueològics singulars fets en La Bastida de les Alcusses des de 1928, a partir d’un itinerari guiat en el qual s’interactua amb personatges caracteritzats de l’època i de la mà de l’equip d’investigació. Les visites només poden realitzar-se amb reserva prèvia en horaris determinats.
El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha apuntat que es tracta d’una proposta “lúdica i cultural que enguany complix la seua 17a edició sent ja un referent de la divulgació arqueològica”, al mateix temps que ha subratllat que “permet conéixer el patrimoni ibèric en este emblemàtic jaciment d’una manera original, complementant el servici de visites que s’oferix la resta de l’any”.
Per a este cap de setmana s’ha preparat un complet programa d’activitats pensades per a difondre el patrimoni arqueològic i la cultura d’època ibèrica en el municipi. Així mateix, des del Museu Arqueològic Municipal de Moixent s’han preparat activitats complementàries a les jornades: la Yincana de l’aventura del guerrer, visites a Moixent i al seu museu arqueològic i tallers didàctics sobre la cultura ibera i el Guerrer de Moixent.
Investigacions
Les investigacions arqueològiques que el Museu de Prehistòria de la Diputació de València duu a terme des de 1928 en La Bastida de les Alcusses han permés traure a la llum les restes d’un important poblat iber que va estar habitat en el segle IV a. C.
El poblat estava defés per una formidable muralla i torres per a la vigilància dels accessos i de l’entorn. Quatre portes fortificades permetien l’entrada i eixida de persones, animals, carros i mercaderies. Les vivendes es van organitzar en illes al voltant de places i els seus habitants cultivaven en les terres aptes de l’entorn, explotaven els recursos naturals al seu abast i van mantindre intenses relacions comercials, tant amb altres poblats ibers com amb llunyanes àrees del Mediterrani. El poblat va ser abandonat després d’un episodi violent amb altres grups ibers.