Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

  • La capital de la Costera ha acollit totes les activitats del projecte “València per la Pau” del Fons Valencià per la Solidaritat, cofinançat per la Diputació de València
  • L’objectiu d’aquest projecte és acostar a la població de Xàtiva i als centres educatius de la ciutat la cultura de pau, finalitat de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16

Xàtiva ha acollit durant els mesos de setembre i octubre la totalitat de les activitats programades en el marc de la tercera edició del projecte “València per la Pau.”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de València, sent l’objectiu d’aquest projecte acostar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de diferents municipis valencians, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els drets humans. L’execució del projecte a la capital de la Costera ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva, entitat local sòcia del Fons des de la seua fundació.

Entre les activitats que s’han desenvolupat a Xàtiva es troba l’exposició “El Fil de la Por”, la qual crea un espai de divulgació i sensibilització, des d’un punt de vista visual, directe i pedagògic, sobre el que hi ha darrere dels desplaçaments forçats de persones refugiades i les responsabilitats que hi tenim els països occidentals, en especial la Unió Europea, amb la finalitat de crear consciència ciutadana per a posar fi a aquest tipus de violència i reflexionar sobre alternatives basades en la cultura de pau i en la defensa dels drets humans. Aquesta exposició, que estat mostrada al Convent de Sant Domènec i a l’IES Doctor Simarro Lacabra, ha estat visitada directament per més de 400 persones.

Per altra banda, es va projectar el documental d’investigació “Els Fils del Tauler” del Col·lectiu Mirades, el qual parla sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics. La projecció del documental -que va comptar amb l’assistència d’unes 60 persones- va estar seguida d’un espai per a la reflexió que va comptar amb la participació de Josep Gayà, director del documental; Claudia García Giraldo, refugiada colombiana; Fatma Sahar, refugiada sahrauí; Tatiana Maksymenko, refugiada ucraïnesa, i del públic assistent.

A més, al voltant de 550 alumnes dels diferents centres educatius de secundària de la ciutat (IES Josep de Ribera, IES Lluís Simarro La Cabra, CIPFP La Costera, CPFPA Francesc Bosch i Morata i Col·legi Claret) en el marc del projecte “València per la Pau”, s’han sensibilitzat al voltant de la cultura de pau i la no-violència a través de diferents tallers didàctics. Per una banda, l’alumnat ha realitzat dinàmiques impartides pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau on es van explicar, sobre l’exposició “El Fil de la Por”, les situacions d’inestabilitat i violència armada arreu del món i la responsabilitat d’Europa en l’èxode massiu de persones refugiades, així com els efectes negatius de les armes i d’una cultura militar i de violència. Per altra banda, els i les alumnes han visualitzat el documental “Els Fils del Tauler”, també amb posterior fòrum per a la reflexió.

Per últim, els dies 18, 19 i 20 d’octubre es van realitzar a Xàtiva, junt amb la col·laboració del CEFIRE, la jornada anomenada “Ciutadania per la pau. La cultura de pau com a element transversal en l’educació”, amb l’objectiu de donar a conéixer a les 175 persones docents participants d’aquest, diferents recursos i experiències per transversalitzar la cultura de pau en l’educació.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 135 entitats locals valencianes sòcies (126 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

WhatsApp Portal de Xàtiva