EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha recuperat un parell de cries de caro, espècie d’au rapaç nocturna en el marc del programa de recuperació d’‘aus òrfenes’, amb la finalitat de cuidar-les durant un termini de dos o tres mesos, després del qual podran ser alliberades.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha explicat que “la recuperació d’‘aus òrfenes’ com és el cas d’estos caros, és només una xicoteta part de les labors que es duen a terme en el Centre de Recuperació de Fauna de La Granja”. “Cada any ingressen entre 6.000 i 7.000 animals d’espècies silvestres per multitud de causes com poden ser atropellaments, electrocucions, traumatismes, intoxicacions, entre altres raons”, ha afegit.

El director general ha observat que “les aus són el grup de fauna amb més nombre d’ingressos, però també s’atenen mamífers com ara esquirols, eriçons, teixons i fagines entre altres, així com rèptils i amfibis com tortugues, colobres i ofegabous”.

Des de La Granja, també es duen a terme diversos projectes de cria en captivitat amb espècies en perill d’extinció per a reforçar les poblacions silvestres d’estes. Entre estos projectes, cal destacar el del sarcet marbrenc, un xicotet ànec declarat en perill crític d’extinció.

Un parell de caros nouvinguts

Des de l’Ajuntament de Xàtiva es va avisar la Conselleria de Medi Ambient que un ciutadà havia observat dos cries d’esta espècie dins de la sala dels caixers automàtics d’una entitat bancària. Després de l’avís, personal del Centre de Recuperació de la Fauna (CRF) de La Granja va acudir a arreplegar-les a l’ajuntament.

Es tracta de dos germans nascuts este any d’unes sis o huit setmanes d’edat. Es troben en perfecte estat de salut i ja estan en una gàbia de vol juntament amb altres cinc caros d’edats similars recollits en altres zones de la Comunitat Valenciana, concretament a Oliva, Potries, Losa del Obispo, Ademuz i Gandia.

Segons han informat els especialistes del CRF La Granja, “cal recordar que, en determinades espècies de rapinyaires nocturns com els mussols, mussols banyuts o caros, els polls volanders abandonen el niu i romanen pròxims a este i els pares els tenen controlats i continuen alimentant-los”. En esta fase d’aclimatació al medi, a vegades són vistos per ciutadans que pensant que estan abandonats i actuant de bona voluntat, els arrepleguen i els porten a un Centre de Recuperació de Fauna.

No obstant això, en un principi no faria falta, segons informa el veterinari del centre, ja que estes cries estan en fase d’adaptació al medi natural i no per això es troben en perill.

Des dels centres de recuperació de fauna, s’aconsella que, de no estar en una situació de risc com, per exemple, estar prop d’una carretera, en el nucli urbà o amb presència de depredadors, el millor per a ells és deixar-los, o almenys consultar amb un centre de recuperació sobre què fer amb ells tenint en compte les circumstàncies.

WhatsApp Portal de Xàtiva