Comunicat de la coordinació feminista de la Costera per l’organització del 8M d’enguany
Malestar en la Coordinació feminista de la Costera per l’anunci unilateral del Consell de les Dones d’organitzar la manifestació del 8 de març a Xàtiva. Aquest ha estat el sentit unànim de les companyes que han participat de l’assemblea oberta celebrada aquest dimecres a l’Ateneu popular de Xàtiva. No s’entén per què el Consell, del que participen dones que també ho han fet en la Coordinació els darrers anys, no ens han tingut en compte. No se’ns va convocar a la reunió on es va prendre eixa decisió. I després tampoc no se’ns ha contactat per explicar-ho, més enllà del comunicat publicat en premsa.
Des de la Coordinació considerem que l’actuació del Consell ha estat una falta de respecte a l’espai que des del qual els darrers anys s’ha organitzat la manifestació del 8M.
Volem recordar que la Coordinació és un espai d’autoorganització de dones, i és i ha sigut un espai obert i ampli, des d’on han participat desenes de dones des del 2018, representatives de les diferents sensibilitats del moviment feminista, on hem fet molts esforços per arribar a consensos amplis, que inclogueren a totes. Cal dir que durant aquests anys sempre ha hagut contacte amb el Consell per coordinar les activitats organitzades des dels diferents espais per tal que no se solaparen.
Per això, encara s’entén menys la manera com s’ha actuat des del Consell i el comunicat publicat en premsa. Si el que es vol és un espai obert per preparar el 8M només cal participar de la Coordinació feminista.
L’assemblea també ha decidit continuar organitzant la manifestació del 8 de Març a Xàtiva i reivindica la importància vital del fet que siga un espai autònom i autogestionat qui organitze la manifestació per la diada de la dones treballadores, apostant pel model que s’ha vingut treballant des del 2018: una manifestació encapçalada per un bloc no mixte, que visibilitze al capdavant de la lluita per l’alliberament de gènere i pels drets de les dones a les pròpies dones, i per un manifest ampli i representatiu de totes, amb lectura coral. Pensem que si les dones encapçalen la diada, en cap cas significa que els homes no hi tinguen espai, en la transformació feminista de la societat fan falta totes i tots, i és l’objectiu del feminisme transformador garantir vides dignes per a les dones i per a tothom. Però s’ha d’entendre que el 8 de Març és el dia internacional de la dona treballadora, i que són les dones les que han de tindre el protagonisme.
En l’actual context en què prenen força discursos antifeministes, que fan perillar els drets aconseguits per les dones i les identitats dissidents, no és moment de replegar-se i resistir, sinó de continuar avançant i transformant la societat, no perquè siga més amable amb les dones, sinó per garantir condicions de vida dignes per a totes i tots.
Finalment, des de la Coordinació feminista manifestem un any més la voluntat de coordinar les activitats prèvies amb el Consell de les dones i les entitats que en formen part, així com convidem a totes a participar tant de les activitats que s’organitzen com de l’organització de la manifestació.