El Castell de Xàtiva ha estat un dels destins preferits per al turisme nacional durant aquests mesos d’estiu, donada la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 que ha animat a buscar destins de proximitat durant aquesta època estival.
En aquest sentit, l’edificació ha experimentat un fort creixement ja que ha incrementat un 30% i un 32% respectivament les visites dels mesos de juliol i agost en comparativa amb el mateix període de 2019. El passat mes de juliol van visitar el Castell 3.365 turistes espanyols (pels 2.579 de 2019), mentre que en agost el nombre de visites ha sigut de 6.619 (per les 4.981 del passat any). La província de València aporta el major nombre de visitants durant aquests mesos (5.974, el que equival al 60%), seguida en aquest ordre per Alacant, Madrid, Barcelona i Castelló.
El turisme internacional, en canvi, ha estat el gran perjudicat per les restriccions de mobilitat com a conseqüència de la pandèmia -cal recordar que molts països han aconsellat no viatjar o simplement han restringit l’entrada dels seus habitants a Espanya-, ja que tan sols ha aportat 1.962 visitants durant aquests mesos d’estiu front als 5.786 del passat any 2019. Destaquen els visitants francesos (712), els britànics (218) i ja en menor mesura els holandesos, alemanys, belgues i polonesos. No obstant, però, també s’han produït visites de països com ara Egipte, Xile, Canadà, Mèxic, Brasil, Argentina, Dinamarca, Veneçuela o Colòmbia.
En total, el Castell de Xàtiva tan sols ha perdut un 17% de visites respecte a juliol de 2019 (4.152 front a 5.014), mentre que la davallada en el mes d’agost ha sigut del 8,65% (7.794 turistes en 2010 front als 8.532 de 2019).
Visites a altres espais
Pel que fa a les visites en altres espais de la ciutat, també han tingut certa afluència durant aquests mesos d’estiu l’ex convent de Sant Domènec i l’Espai Borja, en funcionament des de finals del passat any 2019.
Pel que fa a l’Espai Borja, es va rebre la visita de 393 persones durant el mes de juny, sent el 81% residents a la Comunitat Valenciana i un 5,6% d’altres territoris nacionals. En juliol van haver 330 visites i ja es va incrementar el turisme internacional fins al 15%. Respecte a l’ex convent de Sant Domènec, en juny va rebre 361 visites (el 70% autonòmiques) mentre que en juliol van haver-hi 331 (un 20% d’elles de turistes internacionals).
D’altra banda, els museus de Belles Arts-Casa de l’Ensenyança i de l’Almodí també van acumular un bon nombre de visites durant aquests mesos. En juliol van visitar els museus municipals un total de 532 persones, mentre que en agost la xifra va augmentar fins al 971. D’aquesta última dada, cal destacar que 164 entrades es van produir durant els dies en que hauria d’haver-se celebrat la Fira d’Agost, suspesa en aquesta edició com a conseqüència de la pandèmia.
«Estem molt satisfets amb les xifres perquè quan encara estàvem en ple confinament vam apostar per realitzar una bona campanya de promoció turística centrada en el turisme de proximitat», ha expressat la regidora de Turisme Raquel Caballero, qui ha recordat que «en juny ja es van obrir tant el Castell com els principals monuments turístics de la ciutat, durant tota la setmana i ampliant el seu horari habitual».