Les entitats socials ja poden presentar les seues ofertes per al concert dels programes de benestar social

El termini de sol·licitud finalitza el 31 d’octubre i les entitats interessades hauran de gestionar tres programes municipals

53

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

Les entitats socials ja poden optar al concert dels programes de benestar social de Xàtiva, tal i com es va aprovar en el plenari municipal de Xàtiva per unanimitat el passat mes de setembre.

Es tracta d’un canvi de model impulsat des de l’àrea de Benestar Social, amb el qual certs programes de Benestar Social van a passar a gestionar-se amb una entitat del tercer sector, una fundació o una associació sense ànim de lucre, primant així criteris relacionats amb les millores dels serveis de caràcter social i no criteris econòmics. Es tracta del programa d’atenció a malalts d’Alzheimer i els seus familiars, el programa d’atenció i participació de persones majors, i el recolzament al servei d’atenció específica per a persones amb problemes crònics de malaltia mental.

En aquest acord d’acció concertada poden participar les entitats d’iniciativa social, entenent-se les fundacions, les associacions, organitzacions de voluntariat i altres entitats sense ànim de lucre que realitzen activitats de serveis socials. Així mateix, es consideren incloses les societats cooperatives qualificades com entitats sense ànim de lucre segons la seua normativa específica.

A la seu electrònica es poden trobar tant les bases d’acció concertada com l’informe de preus, el plec de prescripcions tècniques o la memòria justificativa per a totes les entitats i associacions interessades. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 31 d’octubre, i aquestes s’han de presentar per registre d’entrada a la seu electrònica de l’Ajuntament (excepte el projecte, que s’ha de presentar en Gestió de Benestar Social tal i com indiquen les bases).

Cal recordar que l’Ajuntament de Xàtiva signà el contracte programa amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Socials en setembre de 2021, havent-se realitzat diferents addendes al mateix per a la inclusió de serveis i programes. A més a més es preveu una continuïtat en el finançament per als exercicis 2025-2028.

Els programes

L’entitat concertada que resulte escollida haurà de dur a terme tres programes.

D’una banda el programa Mentalis (atenció a persones malaltes d’Alzheimer i els seus familiars), un programa d’estimulació cognitiva, afectiva i social destinat a persones majors de 65 anys que presenten deteriorament cognitiu i carència de rutines i contacte social, amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal. Precisament aquesta setmana s’ha iniciat al Centre JOC el curs d’aquest programa, amb la participació d’un total de 150 persones dividits en sis grups, amb horaris de matí i vesprada. Ahir van començar tres grups i hui està previst l’inici de la resta.

D’altra banda es troba el programa SASEM (de suport al servei d’atenció específica per a persones amb problemes crònics de salut mental), basat en el respecte a la condició de les persones amb problemes greus de salut mental i la seua consideració com a ciutadans i ciutadanes integrants de la societat, amb unes potencialitats susceptibles de ser desenvolupades amb el recolzament necessari. Aquest servei s’articula com a Servei d’Atenció Domiciliària per garantir la permanència de les persones en el seu domicili i entorn social, oferint una atenció pròxima i personalitzada evitant així la institucionalització de la persona.

I per últim, el programa d’atenció i participació a persones majors, destinat a l’organització d’activitats del foment de la convivència i del recolzament comunitari per a persones majors, amb la dinamització d’activitats com ara el taitxí (per millorar l’estat físic i emocional), l’ambientació musical els diumenges de vesprada (per facilitar la socialització i la diversió), i els balls de saló (per millorar l’equilibri i la coordinació).

El concert tindrà una durada de dos anualitats, amb la possibilitat de dos pròrrogues de dos anys cadascuna. Aquests programes es desenvoluparan de setembre a juny i els perfils professionals que s’han d’aportar (com a mínim) són: un coordinador (tècnic d’animació sociocultural), dos monitors/es d’oci educatiu i temps lliure, un monitor/a amb formació en taitxí i una persona amb perfil d’ensenyança artística superior en Dansa i Balls de Saló.

WhatsApp Portal de Xàtiva