La Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts Valencianes ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei impulsada per la diputada i portaveu de Compromís en dita comissió, Graciela Ferrer, amb la qual, entre altres qüestions, reclama al Govern d’Espanya realitzar d’immediat les obres necessàries per a garantir que la capacitat d’emmagatzemament real de l’embassament de Bellús, per laminar les avingudes de la conca alta del riu Albaida, afluent del riu Xúquer, siga de 69 hm3, tal com va ser dissenyat en els anys 90, i no dels 29 hm3 operatius actualment.
Segons la diputada Ferrer, “esta proposta ja es va aprovar el 2017 per unanimitat a les Corts, però el Govern del PP, mitjançant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), no va executar mai cap de les mesures sol·licitades. La falta de desenvolupament d’estes obres d’adequació de les vies fèrries Xàtiva-Alcoi, malgrat estar declarades d’interès general des de fa més de dues dècades, ha provocat que, per exemple, amb l’episodi de pluges Glòria a primers d’any, es visqueren situacions d’alt risc i de perill per a la vida de les persones en les comarques de la Ribera Alta i Baixa del Xúquer. Per això és fonamental passar del 42 per cent de capacitat de laminació d’avingudes actual (29 hm3) al 100 per cent de l’embassament (69 hm3) per ser una mesura efectiva front els riscos d’inundacions recurrents cada tardor/hivern”.
Així mateix, amb la proposició no de llei aprovada també s’insta al Govern d’Espanya a realitzar d’immediat les inversions i les actuacions necessàries per a adaptar les estacions d’aforament automàtic en la conca baixa del Xúquer per a que així permeten mesurar els cabals produïts per episodis d’avingudes en eixa conca, i que aquestes dades en temps real siguen públiques a través de la web de la CHX o del Ministeri de Transició Ecològica, en particular, i amb caràcter prioritari les corresponents a les estacions d’aforament d’Antella, Sueca, Cullera, Montaverner, Manuel, Guadassuar i Sellent.
“L’accés a la informació hidrològica en temps real és una eina fonamental per a la prevenció i gestió del risc d’inundacions i, a més a més, l’accés a la informació ambiental és un dret de la ciutadania reconegut en la legislació espanyola i europea”, ha afegit Ferrer.
D’altra banda, a la proposició aprovada es demana reprendre els treballs de la mesa de participació del Xúquer en la CHX, paralitzats des de 2011, per tal d’avançar en l’objectiu d’aprofitar la recuperació ecològica, social i paisatgística dels espais fluvials de la conca baixa del Xúquer, com a eina clau per garantir la prevenció eficaç del risc d’inundacions en les poblacions de la Ribera.
“I concretament s’insta al Govern central a incloure en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat les partides necessàries per a portar a terme el ‘Projecte de mota de defensa contra inundacions a Albalat de la Ribera, integració paisatgística i adequació ambiental de la marge esquerra del riu Xúquer’, que va ser cancel·lat el 2012 pel govern de Rajoy, quan el projecte estava en fase d’adjudicació”.
“Ara, el 2020 repetim aquesta reivindicació de gestió i inversions sostenibles que ja férem al govern del PP el 2017. Esperem que el govern de la coalició PSOE-UP es prenga seriosament les seues responsabilitats i pose les persones primer, executant aquestes actuacions. Els fons europeus de reconstrucció per fer front la crisi postCOVID-19 poden ser una oportunitat per canalitzar projectes d’alt valor ambiental, social i econòmic que ens facen menys vulnerables davant el canvi climàtic”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.