La donació inclou originals de cartells del Corpus que aniran al nou museu de la casa Santandreu
Gràcies a una donació de la família del pintor xativí Rafael Gómez Aranda, l’Ajuntament de Xàtiva ha rebut 6 obres originals de l’artista desaparegut el 8 d’octubre de 2017. El passat 7 de desembre, Esperanza Esther Pérez Broncano, la seua vídua, registrava a la Casa de la Ciutat un escrit en què manifestava la seua intenció de donar a la ciutat les 6 obres, amb l’única condició de que aquestes passaren a formar part de les col·leccions del museu municipal. En la junta de govern local de passat dilluns es va produir l’acceptació de la donació per part de la Corporació Municipal, amb l’agraïment exprés a Esther Pérez per “la seua generositat, així com el seu despreniment i esperit cívic, contribuint a enriquir elpatrimoni artístic de Xàtiva”, segons figura en la proposta del director de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.
El regidor de Cultura, Jordi Estellés, ha dit que “obtindre aquestes obres, gràcies a la generositat de la família de Gómez Aranda, suposa ampliar el patrimoni artístic de la ciutat i una gran aportació per al Museu del Corpus. El llegat de Rafa Gómez quedarà exposat, de forma permanent, al recinte museístic del Corpus”.
D’aquesta manera, l’obra d’un dels millors gravadors valencians contemporanis passarà a enriquir el patrimoni artístic de la ciutat. La participació de Gómez Aranda en el llarg procés de recuperació de la festivitat del Corpus a Xàtiva va ser molt significativa, ja que va ser l’autor de huit cartells d’una qualitat i plasticitat indiscutibles, els quals contribuïren a donar relleu a les celebracions. Ara, els originals de cinc d’aquells cartells formaran part de l’exposició permanent del nou Museu del Corpus, instal·lació que es preveu s’inaugure al llarg del proper mes de març, a la Casa Santandreu, dins del complexe cultural de l’ex-convent de Sant Domènec.
Rafael Gómez Aranda va ser professor de l’IES Josep de Ribera des de 1978. En setembre de 2018, la Casa de Cultura de Xàtiva va albergar una exposició antològica de la seua obra. Els comissaris de l’exposició, Ramón Ortolà i Antoni Barberà recordaren llavors que “donat el seu interès pel gravat i el gran coneixement en tècniques i materials, va fer gestions per a aconseguir la implantació de l’assignatura de gravat en el batxillerat artístic”. Com a reconeixement al seu treball, l’aula de gravat de l’IES Josep de Ribera porta el seu nom.
Ortolà i Barberà assenyalen que Gómez Aranda era un “gran coneixedor del seu ofici. Dominà pràcticament totes les seues manifestacions, així com les tècniques i materials, exercint un control total sobre el procés creatiu. Gómez Aranda fou un artista en constant procés experimental i creatiu qui mai va perdre el contacte amb el seu context social”.
Nascut a Xàtiva el 1947, Gómez Aranda ingressà en la Facultat de Belles Arts Sant Carles de València en 1965, passant després a la de San Fernando de Madrid. En aquesta etapa va rebre el primer premi de Pintura del Ministeri d’Educació i Ciència (1967), pensió de Paisatge (1968), primer premi de Pintura Salón Dorado de la Llotja de València i primer Premi José de Ribera de Xàtiva (1971).
Com a il·lustrador i cartellista va dur a terme nombroses publicacions i cartells, especialment relacionats amb festes i tradicions locals. Va realitzar nombroses exposicions a Xàtiva, Badajoz, Madrid, Barcelona o València. Col·lectivament, destaca l’exposició al Palau de la Batlia de València, seu de la Diputació Provincial, o la de la Casa de la Cultura d’Almansa, amb motiu del tercer centenari de la famosa batalla. Va ser un dels integrants del grup de pintors Tirant a Blanc, junt a Ernesto García Lledó, Ricard Juan i Paco Perucho.