La moció presentada per la Plataforma de veïns del Casc Antic Digne i Viu no va tirar endavant malgrat el consens polític de Xàtiva Unida, Partit Popular i Cuidadanos. Tots ells van coincidir en defensar el seu suport a aquesta moció insistint que «es tracta d’un problema i projecte de ciutat i no d’ideologia«. Els regidors del PSPV PSOE i la regidora no adscrita Maria Beltran van votar en contra.
En l’exposició de motius, la moció al·lega que «des de fa aproximadament vint anys el veïnat de la ciutat de Xàtiva i, especialment, el del seu Nucli històric, ve patint les conseqüències del mal funcionament de la xarxa de distribució d’aigües potables i desaigües» i els agrupa en quatre aspectes:
- El fibrociment i el plom que es troben presents de forma molt abundant, especialment, en el Nucli històric de la ciutat.
- El depòsit municipal de Sant Josep i la demanda judicial que condemna a l’Ajuntament a efectuar les reparacions necessàries en la xarxa fins que deixe de produir filtracions en l’habitatge de la demandant.
- Problema de caràcter ecològic que deriva de la pèrdua de milions de litres d’aigua anuals.
- Les intervencions puntuals en les zones de rebentades de la xarxa.
En referència als acords als quals pretén arribar la moció són sis:
- Elaborar un Pla d’Actuació pluriennal, consensuat per tota la Corporació municipal, sobre tota la xarxa de distribució d’aigües potables i desaigües de la ciutat […]
- Aquest Pla constituirà un Projecte de ciutat a llarg termini […]
- Una actuació urgent en les obres del depòsit de Sant Josep que solucione la situació de filtracions en la zona […]
- El Govern municipal accedirà, si es donen els requisits, a totes les convocatòries pertinents i les ajudes públiques que vagen publicant-se […]
- Difondre i reforçar tots els protocols d’atenció a les persones afectades en els seus habitatges per les filtracions i humitats provocades per aquest Servei públic […]
- Es donarà participació a representants de la Plataforma de veïns del barri antic en les reunions de la Comissió del Cicle Hidràulic per al seguiment del Pla d’Actuació.
La regidora no adscrita Maria Beltran va comentar que «és cert que es podria elaborar un Pla d’actuació, però també és cert que s’estan duent a terme actuacions i estan previstes també unes altres per a realitzar«.
Per a Juan Giner (Ciudadanos), «els veïns de Xàtiva, i no només la Plataforma, estan cansats del fet que no se’ls done solucions immediates mentre veuen que solament es fan reparacions puntuals«. També va reconéixer que és un problema que ve de llarg per falta d’inversions i d’una bona planificació en el temps. Giner «confirma» que l’equip de govern «ja està actuant» i que hi ha una partida pressupostària, «però encara és molt, molt insuficient«.
Des del PP, Marcos Sanchis, va lamentar que «el normal haguera sigut que aquesta moció no s’haguera portat si el senyor Reig haguera escoltat les peticions de la Plataforma, però està acostumat a donar-li cantonada a alguns veïns, a etiquetar i, de vegades, a burlar-se» va comentar mentre recordava un episodi a Bixquert o la taxa de l’aigua a Carraixet. També va lamentar que en un tema tan important com aquest, l’alcalde no s’haja reunit amb els veïns. «Per anar de falles i a les mascletades sí, però per a aquest problema no» sentencia.
Per al portaveu de Xàtiva Unida Miquel Llorente «aquesta és una moció que mana de la societat civil de Xàtiva» i va qualificar de «justa» la reivindicació plasmada en la moció. Llorente va defensar que a Xàtiva Unida defensen tres idees sobre aquesta qüestió: planificació de la xarxa d’aigües, que la xarxa d’aigua continue sent i es reforce com un servei 100% públic i, per últim, tractar de fer tot el possible perquè es reduïsca completament l’abastiment d’aigua provinent d’entitats privades. També va defensar el fet de ser un dels únics municipis de la Comunitat que manté un servei d’aigua potable públic i va reconéixer la dificultat d’invertir en una xarxa tan antiga, per la qual cosa va insistir en la necessitat d’una planificació en l’actuació.
Per part seua, el segon tinent d’alcalde i regidor de l’àrea del Cicle Hidràulic, Ignacio Reig, va justificar aquesta decisió explicant que «aquesta moció obvia l’esforç inversor que s’ha fet des de 2015 respecte a la xarxa d’aigua i insisteix en alguns arguments que s’ha demostrat que no són certs, com ara l’existència de plom a la xarxa d’aigua o la sentència que suposadament obligava a canviar la xarxa de tot el casc antic quan aquesta parla d’un únic habitatge«. «Qui guanya intoxicant el debat sobre l’aigua?» preguntava el segon tinent alcalde.
Per a Reig, les legítimes «reivindicacions al funcionament del servei públic d’aigua potable» han estat utilitzades de forma partidista per a atacar la gestió municipal, ja que «cap de les actuacions que s’estan fent estan ben vistes per part del portaveu de la plataforma que, casualment, és membre de Xàtiva Unida» i va acusar la formació d’exigir ara el que no havia exigit quan tenia capacitat de fer-ho. «Ara ningú d’ells s’ha molestat abans de signar aquesta moció en preguntar als tècnics, als caps d’àrea, en comprovar l’anàlisi de la qualitat de l’aigua o en contrastar les dades que erròniament s’interpreten en la moció i que es donen per bones. Aquest permanent atac al servei públic d’aigües potables dona arguments a la dreta per a la seua privatització, amb la consegüent pujada de tarifes per a poder mantindre l’equilibri econòmic del servei«.
La Plataforma, concentrada malgrat la pluja a les portes de l’Ajuntament durant el plenari, va declarar que aquesta va ser «una oportunitat perduda per la falta de voluntat política de l’equip de govern de la ciutat«, i van manifestar la seua voluntat de continuar lluitant i exigint dia a dia una solució a este greu problema de la ciutat de Xàtiva, «no ens queda un altra» van comentar a les xarxes socials.
«En la red municipal de agua potable de #Xàtiva existen numerosas tuberías de fibrocemento y plomo,materiales perjudiciales para la #saludpublica y aparecen al aire libre al abrir las calles en los frecuentes rebentones» @EduardoCuatFort @copeintercom pic.twitter.com/qVII3JEP5U
— Casc Antic Digne i Viu (@nanticdigneiviu) March 28, 2022
També van voler agrair públicament el suport dels partits que van presentar i votar a favor de la moció en el plenari, així com a totes associacions, entitats, sindicats, partits i ciutadania de Xàtiva que els acompanyen en la seua reivindicació.
«El menyspreu a la ciutadania i al veïnat de Xàtiva faltant a més amb coneixement de causa a la veritat inhabiliten a aquest responsable polític municipal al qual l’alcalde hauria de demanar-li explicacions, fins i tot la seua dimissió o cessar-lo «ipso facto». Intolerable!» han denunciat a les xarxes socials.