Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El Centre Cultural de Xàtiva (CCX) ha acollit aquest dijous la presentació de l’Aula Didàctica de Música i Dansa d’Arrel Tradicional Salvadora Sancho, a la qual han assistit la Directora General d’Innovació Educativa Reis Gallego, la regidora de Cultura Raquel Caballero, el cantaor Pep Gimeno Botifarra i els professors del programa German González i Celeste Lafarga.

Aquesta Aula Didàctica Salvadora Sancho és un projecte educatiu innovador posat en marxa des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per tal d’acostar a l’alumnat dels centres educatius no universitaris a la música i la cultura popular valenciana, realitzant l’estudi del nostre patrimoni Musical. Està destinada a tota la comunitat educativa, especialment a l’alumnat de Primària, Secundària i Batxillerat dels centres educatius de tot el territori, i les activitats desenvolupades es poden adaptar al nivell i etapa educativa de l’alumnat participant, convertint-se en un espai d’aprenentatge i reflexió al voltant de la música i la dansa popular valenciana amb tallers per a tots els nivells.

Salvadora Sancho va ser una dona de Canals arrelada a la música tradicional i valenciana des de menuda, ja que la seua família solia cantar i versar a la porta de casa, tal i com es feia antigament. Amb problemes de visió però amb grans dots musicals i vocals, Salvadora es va ensenyar a tocar la guitarra de manera autodidacta.

«Era important traure a la llum a les persones anònimes que han treballat tant per la nostra cultura, com va ser el cas de Salvadora Sancho. Esperem que a través d’aquesta aula es puguen traure a la llum molts altres noms anònims, per a poder conèixer-los. Aquestes aules tenen la intenció de ser un pol d’agitació cultural», ha explicat la Directora General d’Innovació Educativa Reis Gallego.

Per la seua part, la regidora de Cultura de Xàtiva, Raquel Caballero, ha indicat que «ens enorgulleix tindre aquesta Aula Didàctica a Xàtiva, perquè des de fa 40 anys hi ha ací associacions com la del Corpus o l’Escola de Danses; i persones com Pep Gimeno Botifarra, Raquel Langa o Sebastià Garrido, realitzant un treball fantàstic en la recerca de documentació de les nostres tradicions, continuant eixe treball de divulgació a través de les escoles de Xàtiva». Caballero ha afegit que aquest «és un projecte que calia dur a terme perquè la manera de preservar aquest patrimoni que forma part de la nostra identitat com a valencians és ensenyar-lo als xiquets i xiquetes, per a que es mantinga en el futur».

En eixa línia s’ha manifestat també Pep Gimeno Botifarra, qui ha declarat que «feia falta una aula com aquesta, per recordar les nostres arrels. La gent que li agrade gaudirà d’aquest nou espai que ha de perdurar en el temps, perquè hem de dignificar la nostra llengua, les nostres cançons i als nostres majors, ja què gràcies a elles i ells podem recuperar tot açò».

Des que començaren els primers tallers de prova en desembre de 2022, ja han passat per l’Aula Didàctica uns 530 alumnes. Els tallers s’iniciaran demà i continuaran durant tot el mes d’abril amb centres de la Granja de la Costera, Alzira, Novetlè, Pedreguer o Llocnou entre altres poblacions. L’Aula es troba ubicada al CCX de Xàtiva i es poden consultar els tallers que s’ofereixen a la web https://portal.edu.gva.es/salvadorasanchoo a través del correu electrònic aula.salvadorasancho@gva.es.

La Directora General Reis Gallego també ha anunciat en l’acte que el CEFIRE de Xàtiva acollirà durant el 12, 13 i 14 de juliol unes jornades didàctiques de formació del professorat de música tradicional i dansa. Comptarà amb una ponència inicia de Vicent Torrent i Maribel Crespo, seguint amb ponències i materials didàctics.

WhatsApp Portal de Xàtiva