L’alumnat de batxillerat artístic de l’IES Josep de Ribera s’ha hagut de renovar per poder mantenir les mesures de seguretat en les classes de dibuix artístic on executen obres amb cavallets i utilitzant diferents objectes com escultures, bodegons… A causa de les restriccions, el departament de dibuix planteja una nova iniciativa per seguir gaudint d’allò que més ens agrada: Dibuixar.
Aquesta iniciativa consisteix a traslladar l’aula de dibuix al carrer. L’activitat basada en anar a dibuixar (al natural) monuments i localitzacions emblemàtiques que hi presenta la ciutat de Xàtiva. El primer projecte elaborat va ser dibuixar, des de diferents angles, la segona estació de trens més antiga de tota Espanya i que casualment es troba en aquesta localitat. Aquest projecte tenia cert atractiu, ja que aquesta estació es troba en ruïnes i abandonada, i està sent actualment rehabilitada.
Després de l’èxit d’aquesta activitat hem anat movent-nos per tota la ciutat captant multitud d’espais arquitectònics d’interès (Plaça Sant Pere i diversos carrers del casc antic).
A Xàtiva també la denominen “la ciutat de les mil fonts” i com no l’alumnat de l’artístic recorregué aquesta ruta de l’aigua dibuixant una sèrie de fonts que conforma aquest recorregut (La font de lleó, La font dels jutjats, la font dels 25 dolls…)
Cada dia que ens toca aquesta assignatura eixim al carrer a dibuixar, això provoca tindre una gran quantitat de dibuixos de monuments emblemàtics d’aquesta ciutat, com per exemple els més recent La Seu o l’hospital reial i els que encara ens queden…
A més no sols eixim al carrer per executar obres amb xicotet format sinó que també fem projectes amb major dimensió i importància com és el mural que tributa l’homenatge a l’artista que dona nom al nostre institut, Josep de Rivera pel seu 430 aniversari del seu naixement i que es localitza als murs exteriors d’aquest centre.
Per concloure podem dir que tota aquesta feina proposada pel professor Ernest Garcia ens ajuda a descobrir llocs que no coneixíem, ja que una gran quantitat de l’alumnat que no és de la localitat, però sobretot promocionar l’art al carrer que una activitat fora del que estem acostumats i que ens fa gaudir d’aquest temps tan complicat.