L’associació Casc Antic Digne i Viu ha denunciat a través de les xarxes socials la intervenció urbanística que s’està duent a terme en la part alta del conjunt històric-artístic de Xàtiva, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC). Segons l’entitat, s’ha optat per cobrir els carrers amb quitrà i asfalt negre, un material que consideren poc respectuós amb el patrimoni històric de la ciutat.
Aquesta actuació ha estat especialment polèmica per l’impacte que està tenint en el barri. L’associació ha alertat que s’ha fet servir maquinària d’alt tonatge, tot i que està prohibida en aquesta zona, provocant danys significatius en el paviment i les voreres, ja deteriorades prèviament. A més, denuncien que els habitatges han patit esquerdes i badalls a causa de la vibració generada per les obres.
Un altre dels punts de crítica és la falta de renovació de les conduccions d’aigua que es troben sota el paviment. Segons l’associació, aquests conductes ja patien rebentons habituals i, amb la nova capa d’asfalt, la situació podria empitjorar. A més, alerten que l’aigua de pluja baixarà amb més força pels carrers, augmentant el risc de danys estructurals.
Des de Casc Antic Digne i Viu, es pregunten si no hi havia alternatives més adequades per a la reforma, que garantiren tant la millora de l’accessibilitat com el respecte pel patrimoni històric. L’associació ha exigit explicacions a l’Ajuntament de Xàtiva i als responsables de l’obra, demanant una solució més sostenible i respectuosa amb l’entorn.
Per la seua banda, l’Ajuntament ha informat que l’obra encara no està finalitzada i que queden actuacions pendents, com asfaltar l’adoquí. «És el mateix sistema que en Sant Gaietà, allí ha donat molt bon resultat» han declarat a Portal de Xàtiva. Des de l’Ajuntament també han aclarit que els veïns estan encantats amb l’actuació.