Els actes del centenari de Vicent Andrés Estellés, promoguts per l’Associació d’Amics de la Costera, continuaran desenvolupant-se durant els primers mesos de 2025 amb activitats que celebren la vida i l’obra del poeta. La commemoració, que s’ha estès al llarg de tot l’any, inclourà propostes com l’exposició Passejades per Xàtiva amb Estellés, oberta al Museu de la Universitat d’Alacant fins al 5 de gener, i altres iniciatives destacades com un encontre d’escriptors o una visita guiada a Burjassot, el lloc de naixement del poeta.
Una reedició per mantenir viva la memòria d’Estellés
La setmana passada, la Casa de Cultura de Xàtiva va acollir la presentació de Temps vençut. Homenatge a Estellés, una reedició del volum publicat el 1993 per l’Ajuntament de Xàtiva, que ret homenatge a l’autor després de la seua mort. Aquesta obra, que forma part de la col·lecció Quaderns de Xàtiva i ha estat coordinada per Antoni Martínez Revert, inclou aportacions d’escriptors com Jesús Huguet, Joan Francesc Mira, Paco Muñoz, Marc Granell o Jaume Pérez Montaner.
L’edició actual, que millora notablement el disseny gràfic gràcies a la tasca de Ximo Corts i a la coberta de Miquel Mollà, incorpora nous textos de Vicent Torregrosa, president d’Amics de la Costera, i de Corts mateix. La publicació ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de València i la Institució Alfons el Magnànim, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva i la Generalitat Valenciana.
Durant l’acte, Torregrosa va recordar el context en què es va editar el volum original el 1993, destacant la vinculació d’Estellés amb Xàtiva. Moments com el concert d’Ovidi Montllor a la Fira d’Agost d’aquell any, un dels últims recitals del cantautor alcoià, van ser especialment rememorats. Per la seua banda, Martínez Revert va aprofundir en les relacions del poeta amb la ciutat, on va escriure obres com Xàtiva, publicada originalment el 1979 i recentment reeditada en edició de bibliòfil.
Ximo Corts va oferir un recorregut exhaustiu per les intervencions públiques d’Estellés a Xàtiva, destacant moments menys coneguts com les seues participacions als Jocs Florals de la Fira dels anys seixanta, on fins i tot va ser premiat.
L’acte va concloure amb un recital a càrrec dels actors i actrius de Bicicleta Teatre, que van interpretar alguns dels versos més coneguts d’Estellés. La vetlada es va coronar amb l’actuació de Pep Gimeno, Botifarra, que va interpretar una peça amb versador i una versió musicada de M’aclame a tu, acompanyat per Miquel Pérez.