L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha anunciat durant el segon plenari del 2020, pertanyent al mes de febrer, que la Casa de les Dones albergarà en els propers mesos un Centre Rural de la Dona, que estarà obert de dilluns a dissabte de 9 a 21 hores i que comptarà amb més d’una desena de professionals.
“Aquest servei donarà suport no sols al municipi de Xàtiva sinó també als altres municipis de la Costera i de comarques veïnes com la Ribera, la Canal o la Vall d’Albaida”, ha manifestat Cerdà, qui ha recalcat que “eixe compromís del govern municipal amb el recolzament del govern autonòmic demostra que som un exemple d’Ajuntament en quant a polítiques d’igualtat, ja que sempre hi ha un consens entre els diferents grups polítics”.
L’alcalde de Xàtiva feia referència concretament amb eixe consens a l’aprovació per unanimitat de la moció conjunta de tots els grups municipals sobre el Dia Internacional de la Dona, que tindrà lloc el proper 8 de març de 2020. En aquest sentit, la regidora de Dona i Igualtat Lena Baraza (PSPV-PSOE) ha agraït l’esforç realitzat pels grups polítics i ha expressat que “és important arribar a un acord en una moció inclusiva en la que totes i tots ens sentim representats. Aquest Ajuntament treballa el feminisme a través d’un espai per a les dones com és la Casa de les Dones, i treballem per la sensibilització i per l’educació, perquè créixer en justícia social és necessari des de la infància”. Baraza també ha destacat que “el pressupost de Dona i Igualtat ha augmentat un 75%, i l’increment en quant al personal ha sigut d’un 400%, el que demostra que a Xàtiva som un exemple en associacionisme feminista”.
Per la seua part, la regidora de Xàtiva Unida Francesca Chapí ha assegurat que “cal visibilitzar la lluita de les dones pels seus drets, la participació i el reconeixement que es mereixen, així com vetlar per la reducció de les desigualtats, i per això l’acord en aquesta moció”. La regidora del Partit Popular Pilar García Morell ha declarat per la seua part que “hem de tractar d’eliminar els estereotips en matèria de gènere, educant en valors. Nosaltres estem formant part del canvi, i gràcies a tot açò les nostres filles i fills veuen la igualtat com una cosa normal”. Per últim, la regidora de Ciutadans Maria Beltrán ha defès que “hem de treballar de manera conjunta tots els grups polítics per reforçar el principi d’igualtat entre homes i dones. Sempre ens sumarem a la no discriminació de la Dona, i farem el seguiment d’eixe II Pla d’igualtat que està realitzant-se a l’Ajuntament”.
Altre dels punts aprovats en el plenari municipal ha estat el de la reorganització de recursos humans amb la modificació puntual de la relació de llocs de treball després de les al·legacions presentades, el qual ha eixit avant amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Ciutadans i els vots en contra de Xàtiva Unida i del Partit Popular.
“Es van presentar prop de 85 al·legacions a esta relació de llocs de treball, que s’han estudiat una per una, i finalment s’han estimat 12 que afecten a un total de setze treballadors, les quals se sumen a les inicials valorant el treball i millorant les retribucions de 78 treballadors municipals que permetran dotar de millors serveis als ciutadans”, ha explicat el portaveu socialista Ignacio Reig, qui ha afegit que “esperem que siga la primera modificació d’altres, i que aquest procés es normalitze assumint que el consens serà sempre difícil, però amb la seguretat de que aquest govern es mostra sempre predisposat a estudiar els casos que se’ns plantegen”.
Xàtiva Unida ha defensat el seu vot negatiu expressant que “ens sorprèn el nombre d’al·legacions presentades i que fins i tot gent del propi govern en faja. No hi ha acord sindical i es donen els ingredients necessaris per a crear un clima de treball gens propici per a treballar correctament per la ciutat”. Per la seua part, el No del Partit Popular es basa en que “s’ha aprovat un document sense mesa de negociació, i sobretot, amb el seu govern el mèrit i capacitat no van per criteri tècnic sinó per criteri polític”.
Dacions econòmiques
El plenari municipal de mes de febrer també ha abordat diverses dacions de comptes. Primerament respecte al decret d’aprovació de la liquidació dels pressupostos de 2019 de l’Ajuntament de Xàtiva i del Consell Esportiu, on el portaveu socialista i regidor d’Economia ha exposat que “la liquidació suposa un superàvit corrent de 600.000 euros, en la línia dels darrers exercicis, el que suposa que continuem generant estalvi net positiu”, encara que ha reconegut que aquest pressupost suporta una despesa extraordinària de 2,3 milions per culpa de la sentència condemnatòria de la liquidació de les obres de la Ciutat de l’Esport, fent inevitable la ruptura de la estabilitat pressupostària i necessitant aprovar un Pla Econòmic financer en els propers mesos. “És una molt mala notícia que l’Ajuntament veja trencada una sèrie molt positiva de dades econòmiques o que s’haja d’aprovar un Pla financer, però allò verdaderament lamentable és que els ciutadans de Xàtiva hagen de pagar la factura milionària d’un projecte mal planificat, de dubtós gust i amb una execució més que qüestionable”, ha expressat Ignacio Reig, qui ha recordat que la factura de les obres de la Ciutat de l’Esport supera ja els 14 milions d’euros.
D’altra banda també s’ha donat compte del Pla d’Ajust 2012-2022, que s’està complint per part municipal gràcies a la situació econòmica actual. Xàtiva Unida ha exposat que l’informe “demostra que podríem estar fora del Pla d’Ajust, però en canvi estem renovant-lo durant tres anys més”, al que l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà ha respost que el Pla d’Ajust no és el mateix que el Pla Econòmic financer. “Aquest simplement dirà que els motius que van portar a l’incompliment de la regla de despesa són un fet puntual que no va a tindre continuïtat en el temps, pel que el Pla Econòmic-Financer no té res a veure amb el Pla d’Ajust. Complim sense problemes amb l’endeutament i aquest és un informe de tràmit”, ha explicat Cerdà.
Mocions
El plenari municipal ha aprovat també dues mocions. Una d’elles ha estat la moció conjunta presenta pel Partit Popular, Ciutadans i PSPV-PSOE per a la millora del ferrocarril i rodalies, que ha estat aprovada per unanimitat, mentre que altra presentada per Xàtiva Unida respecte a la reposició de l’espai de Patrocini Camús ha estat aprovada amb una esmena amb la qual s’ha acceptat, en canvi, la futura dotació del nom de Patrocini Camús a un carrer de Xàtiva, a més de realitzar un llistat de dones importants en la història de la ciutat per a posteriors propostes, esmena que ha comptat amb el recolzament de tots els grups excepte, precisament, de Xàtiva Unida, al·legant que “no estem en contra de que Patrocini tinga carrer, sinó del xantatge de que es lleve un espai per a posar un carrer amb el seu nom”, al que el PSPV ha respost que “la millor manera d’honorar a qualsevol dona de Xàtiva no és una acció concreta d’una regidoria, sinó que depèn d’un plenari que ens representa a totes i a tots, cercant el consens, pel que sorprèn aquest vot en contra”.
A més a més també s’han aprovat altres punts de l’ordre del dia com la del canvi de nom del carrer Prolongació Blasco Soto per “Carrer del Molí Perico”, així com la modificació de membres de les Associacions Fent Camí i Stepv al Consell de les Dones i la permuta de dos representants municipals en els Consells Escolars dels centres 2019-2023.