Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà continua desgranant les mesures adoptades al Pla «Reactivem Xàtiva» per  la reactivació social i econòmica de la ciutat, amb el que cada dimecres es realitza una reunió de treball amb els portaveus dels grups polítics municipals, els representants del sector empresarial i els sindicats locals. Cal recordar que Xàtiva destinarà 8 milions d’euros d’inversió en el Pla «Reactivem Xàtiva»: 2,2 milions aniran a parar a plans d’impuls econòmic, 1,3 per a ajudes socials directes i 4,5 milions per a inversions d’obres estratègiques.

Cerdà ha fet menció hui en roda de premsa a les ajudes socials en les que s’ha estat treballant, especialment respecte a la següent fase del Programa d’integració que es posarà en marxa amb un pressupost de 500.000 euros, i que està destinat a donar treball a 60 persones durant un any. «Portem realitzant aquest programa des de fa alguns anys, possibilitant així la contractació directa de persones amb risc d’exclusió social i que com a conseqüència de les circumstàncies socials, laborals i econòmiques necessiten ara més que mai aquest ajuda», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva.

Com és habitual, serà el departament de Benestar Social qui meritarà les diferents sol·licituds, que respondran a quatre perfils: persones amb diversitat funcional, persones amb un alt risc d’exclusió social, dones amb una baixa taxa d’ocupabilitat per la seua edat o situació social, i aquells usuaris habituals de Benestar Social, que requereixen del màxim suport possible. La intenció és que aquestes persones puguen entrar a treballar a partir del mes de setembre d’aquest any 2020.

De fet fa uns mesos ja es va aprovar la contractació amb aquest Programa de Polítiques Inclusives d’un total de 30 persones mitjançant una inversió de 166.000 euros, alguns dels quals ja han començat a treballar. En total, des que començara aquest Programa de Polítiques Inclusives en 2016, s’han beneficiat ja a Xàtiva un total de 135 persones i s’han invertit un total de 706.000 euros.

Altra qüestió emmarcada en les ajudes socials respon a les ajudes al lloguer. La Generalitat Valenciana ha tret unes ajudes per poder fer front al lloguer de l’habitatge habitual, i prèviament l’Ajuntament de Xàtiva ja va posar un servei d’assistència telefònica i a través del correu electrònic per als autònoms de la ciutat.

En total són més d’un centenar les persones que s’han posat en contacte amb el consistori respecte a aquestes ajudes, pel que es va a habilitar a un funcionari de la casa per tal d’assistir a les persones en la sol·licitud d’aquestes ajudes, de forma presencial en la planta baixa de l’Ajuntament i amb cita prèvia. Una vegada s’atenga als interessats s’obrirà l’atenció a nous demandants.

Cerdà ha fet balanç de la participació per part de tots els membres de la mesa de treball, i ha destacat l’activitat de tots ells. «Va a ser molt positiu que tot aquest treball que finalitzarà amb la redacció del Pla «Reactivem Xàtiva» a mesures a curt, mig i llarg termini, perquè és la millor manera d’afrontar els reptes de futur que ens vénen com a ciutat, i d’una forma molt concreta en els sectors productius més castigats com són el comerç, la hostaleria i el turisme de Xàtiva», ha explicat Roger Cerdà.

Es treballa en altres qüestions

L’alcalde de Xàtiva també ha anunciat en la roda de premsa que s’està treballant en redacció el Pla Director d’Inversions en l’Economia Local i el programa marc «Reactivem Xàtiva»,  que es portaran a aprovació en el plenari extraordinari del pròxim 15 de maig, així com en l’estudi de situació per a fer-lo arribar a tots els comerços de la ciutat per tal de conèixer la magnitud del problema.

En aquesta reunió també s’han resolt molts dubtes respecte al procés de desescalada, com ara el de l’ocupació de via pública de cara a l’inici de la fase I en la que bars i restaurants podran obrir les terrasses al 50% de la seua capacitat. Cerdà ha explicat que s’ha contactat amb els propietaris dels locals de restauració per poder ampliar el nombre de taules en la mesura de les possibilitats, així com la possibilitat de peatonalitzar la Plaça del Mercat en el moment en que acaba el treball dels comerços de la zona per poder emprar tota la plaça per part del sector hostaler.

Respecte a la tornada del mercat no sedentari, que es va produir ahir amb els llocs d’alimentació, l’alcalde de Xàtiva ha reconegut que hi ha una certa complexitat perquè les condicions que es marquen per part de la Conselleria de Sanitat impedeixen que es puga desenvolupar en els carrers habituals en els que venia celebrant-se. «Estem treballant amb ells per poder trobar la millor ubicació possible, perquè és necessari un lloc cercat amb control d’entrada i eixida. Si es mantinguera on està, s’hauria de reduir un 75% el nombre de llocs i no és la nostra intenció ni la de l’Associació de Venedors».

Per últim, l’alcalde de Xàtiva ha fet esment a les obres que es trobaven pendents, ara que es poden reprendre els tràmits. Ja està en disposició d’adjudicar-se el projecte del nou col·legi d’Educació Especial Pla de la Mesquita, i també la revisió del projecte d’ampliació de l’Institut Josep de Ribera. També es té ja el projecte de remodelació del consultori de la Seu, per al qual s’espera ara poder traure’l a licitació. Els següents passos, segons ha explicat Cerdà, seran les obres de remodelació integral del restaurant ubicat al Castell i l’adquisició de terrenys per a la construcció de la via verda per part de la Generalitat Valenciana, per als quals ja s’ha establert contacte amb Adif. «En aquests moments vegem que és més necessari que mai ampliar els espais verds de la ciutat per a que els veïns i veïnes puguen passejar per ells amb tranquil·litat», ha exposat l’alcalde de Xàtiva. 

WhatsApp Portal de Xàtiva