La realització del projecte per a la coberta de la piscina de la Ciutat de l’Esport, la construcció del Centre Cultural i Esportiu de Sant Pere i la instal·lació del Centre Social Juvenil d’Abú Masaifa seran els projectes que durà a terme l’Ajuntament, segons ha aclarit l’alcalde Roger Cerdà en la roda de premsa de valoració dels resultats de l’enquesta ciutadana de pressupostos participatius en què ha comparegut junt al regidor de Participació Ciutadana, Miquel Alcocel. La suma de les valoracions inicials d’aquestos tres projectes se situa en els 272.000 euros, mentre que el límit de la inversió és de 250.000 euros. Això no obstant, durant el procés d’elaboració dels projectes d’execució o durant la licitació d’aquestes inversions es poden produir rebaixes dels imports que possibiliten la generació de romanents per tal d’ajustar-se a la quantitat fixada. Inclús l’alcalde no descarta fer una aportació pressupostària addicional per a poder realitzar les tres propostes més votades. A més a més, Cerdà ha avançat que estudia “dur a terme també la quarta proposta, del pas de vianants entre McDonald’s i Family Cash, ja que els resultats de l’enquesta posen en evidència que és una demanda dels veïns i veïnes de Xàtiva i, per tant, l’hem d’atendre”.
Un total de 3.463 persones varen participar en les votacions del Decideix Xàtiva, el que suposa un 14’49% del total de ciutadans que ho podia fer. El primer edil considera que són uns resultats satisfactoris, ja que “si comparem amb altres municipis de característiques semblants, estem en la part alta de la classificació. Per exemple, Borriana va tindre un 14’04%, Almussafes un 9% o Alcoi un 2%. Al nostre entorn, només Ontinyent, que ja ha tingut una certa experiència, ha tingut més participació amb un 17%”.
Cerdà creu que els processos participatius a Xàtiva estan consolidant-se i es felicita per la implicació d’associacions, col·lectius ciutadans i particulars. En aquest sentit, l’alcalde destaca que “és curiós que dos de les propostes més votades siguen centres de reunió de ciutadans, el que indica que la gent té ganes de participar. Aquestes actuacions facilitaran els propers processos participatius”.
Entre les coses a millorar, Cerdà assenyala que “caldria repensar algunes qüestions respecte al procés de presa de decisions. Seria convenient que el procés de pressupostos participatius començara abans per tal que coneguérem les propostes ciutadanes de manera prèvia a l’elaboració dels pressupostos municipals. El moment adequat per a iniciar el procés és durant el darrer trimestre de l’exercici”.
Respecte dels següents passos a seguir, l’alcalde ha comentat que “la idea és que tots els projectes estiguen adjudicats i en marxa durant el que queda d’exercici. Ara encarregarem el projecte de coberta per a la piscina de la Ciutat de l’Esport. Calculem que la inversió per fer la coberta de la piscina es pot assumir de cara als pressupostos de l’any que ve”. Pel que fa a les altres dues propostes que completen el pòdium, Cerdà explica que “el Centre Social Juvenil d’Abu Masaifa és més fàcil de dur a terme, perquè ja existeix un projecte. D’altra banda, per al Centre Cultural i Esportiu de Sant Pere, hem de començar de zero. Hi ha que encarregar el projecte, demanar permís a la Conselleria d’Educació, ja que l’edifici aniria en el pati de l’Atilio Bruschetti i, a més a més, sol·licitar els permisos a Patrimoni, perquè parlem d’una zona protegida que se situa darrere de les muralles”.
Finalment, l’alcalde ha posat de relleu l’escassa diferència de vots entre la segona i tercera proposta, de només 7 vots. Cerdà observa que “es tracta de serveis que se situarien en els dos extrems de la ciutat. Són barris relativament allunyats del centre i molt poblats que reclamen més serveis”.
Per la seua banda, Miquel Alcocel ha avançat que el seu propòsit és engegar ja el treball de cara al procés Decideix Xàtiva 2018, proposant a l’equip de govern l’inici d’activitats. Alcocel afirma que “el procés de participació no s’acaba en les votacions. També volem que els col·lectius implicats estiguen presents en el procés d’adjudicació i durant el control de l’execució material de les obres. És una garantia de que els diners públics s’utilitzen adequadament i una nova forma de governar, amb transparència i participació”.