L’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat per unanimitat de tots els membres de la Comissió d’Hisenda l’amortització anticipada de 2.341.875 euros del deute bancari que arrossega la institució com a conseqüència dels 20 anys de governs d’Alfonso Rus. La proposta, que haurà de ser ratificada en el pròxim plenari de 27 de maig, és conseqüència de la favorable liquiditat generada en el primer trimestre del 2017, amb un saldo positiu de tresoreria de 7,1 milions d’euros. L’equip de govern aconsegueix així rebaixar a la meitat el deute bancari en dos anys, passant de 17’3 milions d’euros a l’inici de la legislatura a 9’6 milions a final d’any.
Segons informa el regidor d’Hisenda, el tresorer municipal ha realitzat un estudi sobre les necessitats de liquiditat per a la resta de l’exercici que se situen entre 3,5 i 5 milions d’euros. També s’ha analitzat el cost actual del deute, de manera que des de l’oficina pressupostària s’ha valorat entre dues opcions; la realització d’inversions financeres a curt termini i l’amortització de deute.
La conjuntura financera vigent demostra que l’amortització de deute resulta més favorable en les circumstàncies actuals. Segons el regidor d’Hisenda, Ignacio Reig: «només en el present exercici s’allibera crèdit per més de 200.000 euros i es genera un estalvi anual en interessos de 30.000 euros. Per a 2018 disposarem de 400.000 euros per afrontar la baixada d’impostos i estalviarem 65.155 euros en interessos «.
4’8 milions d’euros per a pagament de deute en 2017
Amb aquesta amortització anticipada, l’Ajuntament de Xàtiva destinarà un total de 4,8 milions d’euros per a pagament de deute el 2017. El deute bancari ha llastrat els comptes municipals des de l’exercici 2012, quan la contractació dels préstecs Montoro va elevar el deute municipal fins als 24,6 milions d’euros. Si les previsions es compleixen, el regidor d’Hisenda xifra el deute en 9’6 milions d’euros al tancament de 2017.
Els imports a amortitzar corresponen als préstecs mes «cars», els que generen una càrrega d’interessos superior, ja que procedeixen dels exercicis 2010 i 2011. La dinàmica d’aquells anys portava als ajuntaments a demanar als bancs l’import de subvencions promeses per l’anterior Consell de la Generalitat Valenciana, promeses que en molts casos no s’han complert i que han provocat que inversions realitzades en el període 2007-20011 encara s’estiguen pagant hui als bancs que van finançar aquestes obres.
En concret, l’Ajuntament liquida ara el préstec per a inversions de 2010, amb el Banc Mare Nostrum (però que procedeix de l’extinta Caixa Penedès), el préstec per a inversions de 2011 amb Caja Madrid (ara Bankia) i el préstec amb BBVA per refinançar les inversions de la Generalitat Valenciana de 2004 i posteriors, que va ser contractat de nou després de 8 anys d’incompliment de les previsions donades a l’Ajuntament. L’últim préstec a amortitzar és el del Banc de Santander, del qual s’amortitzarà prop de 500.000 euros, corresponent al major préstec del Pla Montoro, per un import de 3 milions d’euros, contractat al maig de 2012.