Aquest dimecres s’ha inaugurat a la Casa de Cultura de Xàtiva l’exposició «D’un temps, d’un país», de l’artista xativina Carme Jorques, amb la presència de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el regidor de Cultura Alfred Boluda i la resta de la corporació municipal.
«Aquesta ciutat tenia un deute de gratitud amb Carme Jorques, i per això aquesta mostra era una magnífica oportunitat per correspondre-la. Podem contemplar un treball extens, divers i arrelat al nostre territori i a la ciutat de Xàtiva. Per això vull donar-li les gràcies a Carme pel magnífic treball que ha fet», ha expressat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «des de fa un temps busquem potenciar culturalment la ciutat per dinamitzar les visites a Xàtiva i erigir-nos en una de les grans capitals culturals de tot el territori valencià».
La mostra, que es podrà visitar fins al 15 de desembre i compta amb 75 obres, ocupa la sala de les columnes i la primera planta, i suposa un repàs de totes les sèries realitzades per Jorques durant les últimes tres dècades. Així, doncs, la sala de la primera planta conté la part més poètica, amb poemes visuals que homenatgen a alguns dels poetes més reconeguts (Miguel Hernández, Machado, Martí i Pol, Mercè Marçal, García Lorca…), però també les vivències i els records que l’artista té de la seua infància a Xàtiva i que la connectaven amb la seua ciutat. «Estan els meus records a la plaça de la Carboneria, el món que jo em trobava al Raval, les tronades d’estiu, la Cova Negra… tot el que em va fer recuperar l’alegria a través de la memòria de Xàtiva», ha explicat Carme Jorques.
D’altra banda, a la sala de les columnes es podrà trobar la producció més recent, amb sèries dels últims anys que mostren distòpies urbanes i que compten amb un marcat accent social, didàctic i reivindicatiu. Es tracta de realitats més dures, on es parla dels incendis esdevinguts al territori valencià, els bombardejos a Gaza però també al port d’Alacant -fent esment a la Memòria Històrica que tant representa a l’artista-, o homenatges a personalitats com ara Isabel Clara-Simó i Ovidi Montllor. En aquesta part s’empren materials i tècniques com ara el ciment, la fusta o el llenç cremat.
«Aquesta exposició em fa molta il·lusió. He comissariat moltes, però a Xàtiva quasi no havia fet parada. Aquesta no és necessàriament una mostra antològica, però he agafat sèries molt sanadores per a mi, recuperant la meua infància a la meua ciutat. Per a mi la diversitat no és contradictòria, sinó que és la meua forma de treballar», ha destacat l’artista, qui ha explicat que «amb l’exposició volem explicar, a través de textos d’ancoratge, quins són els disparadors creatius de cadascuna de les sèries.
Per últim, el regidor de Cultura Alfred Boluda ha incidit en què «dins de la programació cultural de Xàtiva, d’uns anys ençà anem fent exposicions específiques d’autors i autores vinculats a Xàtiva, i com no havíem de comptar amb una artista xativina de naixement que ha portat el nom de la seua ciutat a tots els llocs on ha anat». Boluda ha remarcat que «és una gran satisfacció comptar amb una mostra d’aquesta qualitat, ja que Carme té una trajectòria àmplia que ha oscil·lat entre diferents concepcions de l’art».
Carme Jorques
Carme Jorques (Xàtiva, 1951) és llicenciada per Belles Arts a la facultat de San Carles de València i Catedràtica d’Educació Plàstica i Visual. Malgrat ser xativina està arrelada a la ciutat d’Alacant des de fa més de 40 anys. Ha treballat com a artista plàstica i com a professora de plàstica i visual a Tarragona, Elx i Alacant durant més de quatre dècades, i ha estat vinculada a diferents moviments de renovació pedagògica en distints càrrecs directius. A més, durant la seua vida ha dut a terme una militància activa, tant en política com en tot tipus de moviments socials i també en moviments veïnals; i actualment és membre de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica.
Com a artista plàstica ha desenvolupat una considerable activitat en conferències i ponències, participant en diferents moviments cívics i socials compromesos amb la millora del medi ambient, la recuperació cultural i la solidaritat. Des de finals de la dècada dels 60 ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives a llocs com ara València, Granada, Barcelona, Alacant, Oriola, Varsòvia (Polònia) o Alcoi.