LA UNIÓ Llauradora informa que més del 80% de la primera collita de l’all tendre de Xàtiva s’ha perdut a causa d’una concatenació d’adversitats climàtiques i l’aparició de fongs que han danyat el cultiu fins al punt de fer-lo inservible comercialment.
Es tracta de la varietat Camallarga que es comença a recol·lectar a l’octubre i allarga el seu període de comercialització fins al mes de març. Primer les pluges i després les elevades temperatures des de l’inici de la tardor van obligar a retardar la recol·lecció, però no ha servit per a salvar la collita i els alls s’han ressecat, tenen un calibre inferior a l’habitual i les fulles posseeixen taques i un color groguenc a causa de la calor i la proliferació de fongs.
Per als productors es tracta ja de la segona campanya consecutiva amb problemes, encara que en l’actual la situació és bastant pitjor perquè s’agreuja amb la brutal pujada dels costos de producció. Pascual Barberà, responsable de l’all tendre de Xàtiva de LA UNIÓ, indica que “aquesta campanya tot el tenim en contra, no ingressem quasi res per la venda dels nostres alls i damunt paguem molt més pels adobs que per exemple han quadruplicat el seu preu o pels tractaments contra els fongs”.
Barberà afirma que “els camps ens costen ara el doble de produir perquè no parem de tirar productes contra els fongs i adob en els camps, a uns preus desorbitats, i a més no tenim pràcticament collita”.
LA UNIÓ demana als serveis de sanitat vegetal de Conselleria d’Agricultura que analitzen els fongs que afecten el cultiu i establisca possibles solucions per a fer front a aquests.
En aquest sentit proposa que es pose en marxa a través de la investigació pública programes sanitaris per a aquest cultiu tan típic de la capital de La Costera amb l’objectiu que es desenvolupen mètodes de lluita i control específics contra les seues plagues i malalties.
De la mateixa manera, sol·licitarà una reunió amb responsables de la Conselleria d’Agricultura per a traslladar-li aquesta problemàtica i la possibilitat de concedir ajudes excepcionals per a aquest cultiu que treballa en l’actualitat per a aconseguir una Denominació d’Origen que certifique la gran qualitat d’una hortalissa molt apreciada pels consumidors i que es cultiva en la localitat de Xàtiva i voltants.