La Plataforma de veïns de Xàtiva “Casc Antic Digne i Viu”, va tornar a encarregar a un laboratori homologat de València unes analítiques de 20 domicilis de la ciutat per a obtindre una fotografia de la situació de la concentració de plom que la ciutadania de Xàtiva té en fer ús d’aquest servei públic tan essencial, l’aigua que arriba als nostres domicilis.
La finalitat d’aquestes analítiques no és posar en debat la potabilitat de l’aigua de Xàtiva en relació amb els paràmetres dictats per Salut Pública, sinó denunciar l’obsoleta xarxa de distribució d’aigües, formada majoritàriament amb canonades de fibrociment i plom que deriven col·lateralment en aquestes concentracions de plom i amiant en l’aigua potable de la ciutat.
Els resultats d’aquestes analítiques, que tornaran a registrar en la Conselleria de Sanitat Pública, mostren un panorama realment preocupant per l’alta concentració de plom que conté l’aigua en els nostres domicilis, màximament quan l’OMS i la resta d’organismes de Sanitat pública del nostre país, manifesten de manera taxativa que cap concentració de plom és innòcua per a la nostra salut.
Una primera conclusió és que en totes les mostres apareixen concentracions de plom, en qualsevol de les ubicacions. Aquesta problemàtica no afecta a una zona sinó a tota la ciutat.
Els resultats d’aquestes analítiques, que aniran fent públics la setmana vinent, mostren que un 15% de les mostres sobrepassen el màxim de concentració de plom permés per les autoritats sanitàries; el 20% està per damunt de la meitat del plom permés i la resta conté una concentració de plom del voltant del 25% màxim permés per a declarar l’aigua no apta per a consum.
Hem d’afegir que les concentracions de microfibres d’amiant detectades són al voltant de 5 milions de microfibres per metre cúbic. Un senzill càlcul: en cada got d’aigua ingerim al voltant de mil microfibres d’amiant.
La plataforma registrarà en la Conselleria de Sanitat i Salut Pública els nous resultats de les analítiques realitzades en els habitatges, de la mateixa manera que va registrar anteriorment els resultats de les analítiques realitzades en les fonts públiques de la ciutat i del qual, hui dia, no ha obtingut resposta.
La Plataforma de veïns es planteja si després de huit anys, l’actual equip de Govern encara no ha tingut suficient espai de reflexió sobre aquesta gravíssima situació i quina és la raó per a no iniciar immediatament un potent Pla de renovació integral de la xarxa de distribució d’aigües potables a la ciutat.