La neteja sanitària de l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva es dessagna

La càrrega de treball, la reducció de la plantilla i les hores de treball posen en risc el servici de neteja de l'Hospital Lluís Alcanyís. CCOO Hàbitat PV i UGT PV convoquen una concentració sota el lema ‘No és negoci, és Salut’.

1007

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

CCOO denuncia la desprotecció a la qual està sotmesa la plantilla davant el plec de condicions de cada licitació del servici de neteja de l’Hospital Lluís Alcanyís. Any rere any, s’ha generat un sistema que constituïx una piconadora de drets i de llocs de treball per al sector de la neteja, i en conseqüència, un perill per a la salut dels pacients i del personal sanitari.

La Conselleria de Sanitat va presentar un plec sense hores ni plantilla mínima. De manera inexplicable, va concedir un xec en blanc a les empreses al no exigir-los que complisquen amb una plantilla mínima ni un nombre mínim d’hores. No obstant això, sí que va augmentar el preu del lot, per tant es paga més diners públics a les empreses però deixant que siguen estes les que imposen el seu criteri en el nombre d’hores mínimes de neteja. Per que empreses que mai han treballat en l’àrea de Xàtiva-Ontinyent, sense conéixer els prop de 23 centres de salut ni els dos hospitals que conformen el lot 11, a l’Hospital de Xàtiva, han tret els seus comptes.

Així doncs, la Conselleria, va reduir de manera dràstica el nombre d’hores amb dades que no eren coherents amb el servici de neteja que requeria esta àrea. Es va passar de les 182.031 hores anuals del 2011 a 171.758 en el 2015 i d’ací a les 157.035 hores actuals. L’adjudicatària actual, l’empresa SERVEO, va deixar el servici en 141.080 hores anuals. Això traduït a llocs de treball significa una pèrdua de més de 20 treballadores a jornada completa en 10 anys.

Però si amb això no queda bastant precaritzat el servici de neteja, faltava sumar-li totes les ampliacions o transformacions que està realitzant l’Hospital per a dotar-lo de més servicis i millors prestacions. Un sistema fallit, car i mancat de valors.

L’altra cara de la realitat la conformen les empreses o fons d’inversió. Si ja per si mateix el sistema està sobreexplotat, l’actual plec de 2019 va agreujar la situació de manera exponencial perquè les empreses o, més ben dit, els fons d’inversió, com Portobello Capital, propietària de SERVEO, han fet d’este contracte un negoci redó.

Estos fons d’inversió només valoren una cosa i són els beneficis; poc els importa la qualitat del servici ni els estàndards de neteja. Prova d’això, és que estos fons van copar el major nombre de lots possibles, basant la seua proposta en interessos purament econòmics a costa de drets i condicions laborals, la salut de les persones treballadores per la sobrecàrrega de treball i l’estrés. Però a més, posen en risc la qualitat del propi servici, ja que sense neteja l’Hospital no és segur.

WhatsApp Portal de Xàtiva