Arriba un dels dies més esperats a la Llosa de Ranes. Demà dimecres, 1 de maig, se celebrarà la tradicional Romeria a Santa Anna. Una festa multitudinària, que reuneix a centenars de veïns i veïnes del poble, així com a pelegrins vinguts d’altres municipis, en la pujada a l’ermita. Enguany és una celebració especial perquè la celebració ha obtingut el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Provincial per part de la Generalitat Valenciana.
Aquesta declaració ha despertat gran interés per part de molts representants públics, que volen acompanyar als llosers i lloseres en aquesta festa amb tant d’arrelament al poble i que és una senya d’identitat de la cultura i les tradicions populars. El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, el president de la Mancomunitat de la Costera-Canal, José Luís Gijón, així com diputats nacionals, autonòmics i provincials, i alcaldes i regidors han confirmat la seua assistència a la Romeria.
La jornada festiva començarà a les 9 hores amb la concentració dels carruatges, cavalls i animals de muntura en el Magatzem municipal, en el polígon el Salt.
A partir de les 9:30 hores a la Plaça Major tindrà lloc la concentració i repartiment de canyes i llistes per a tots els romers assistents. Es procedirà a la benedicció de canyes i llistes com a signe de germanor entre tots els romers.
Aproximadament, a les 10 hores, entrarà a la Plaça Major el carro de Santa Anna, i estarà acompanyada per una desfilada de carruatges, galeres i cavalls i d’allí eixiran pels carrers de costum fins a la carretera de Santa Anna. Centenars de romeus, tots ells amb els mocadors al coll i la canya en la mà, participen en la romeria. En arribar la imatge de Santa Anna a la seua ermita, cant dels gojos. Tot seguit, balls tradicionals a càrrec del grup de danses Ras i Pla i benedicció dels termes.
La Romeria és un acte festiu que està molt present en el context cultural del poble. L’origen de la peregrinació a l’ermita es remunta a fa segles. Però no és fins a l’any 1986, on s’inicià la tradició de pujar a Santa Anna el Primer de maig. Per tant, la pujada del 1986 es considera, oficialment i a efectes de comptabilitat commemorativa, la primera romeria llosera.