El passat divendres, 29 de novembre, la Llosa de Ranes va rebre a una de les professionals valencianes més respectades, l’oncòloga Anna Lluch. El motiu de la visita fou la inauguració d’un carrer amb el seu nom. Es tracta d’un homenatge en vida a una especialista capdavantera en les investigacions del càncer de mama.
L’alcalde de la localitat, Evarist Aznar, acompanyat per la resta de la corporació municipal i una gran quantitat de veïns i veïnes, van rebre la doctora a les portes de l’Ajuntament. Una vegada en el saló de plens, l’alcalde li va dedicar unes sentides paraules a Anna Lluch i va fer un repàs per la «impressionant trajectòria professional» de l’oncòloga.
El primer edil li va fer entrega d’un socarrat amb l’escut del poble. «Així, d’esta manera, tu estaràs en el nostre poble i també t’emportes un trocet de la Llosa», va assenyalar Evarist. «És un autèntic honor, és un orgull, que estigues hui amb nosaltres i, este homenatge és més que merescut.»
Lluch va signar en el llibre d’honor del poble, i va llegir les seues paraules d’agraïment «per a totes les persones que m’han considerat mereixedora d’este gran honor que significa per a mi un carrer en el meu nom».
En l’acte també va intervenir Federico Esteve, nou president de la Junta Local de la Lluita Contra el Càncer de la Llosa de Ranes que, a més de mostrar la seua satisfacció amb la visita d’Anna Lluch, va anunciar el nomenament de la doctora com a Presidenta d’Honor de l’associació contra el càncer del poble. A continuació membres de l’associació van fer entrega de diversos obsequis a Anna Lluch, com un quadre, un ram de flors o formatges de l’empresa local Jamesa.
Tot seguit es van desplaçar fins al carrer en qüestió on Anna Lluch i Evarist Aznar van descobrir la placa de ceràmica que anuncia el «carrer Oncòloga Anna Lluch» entre els aplaudiments de tots els assistents. La doctora va poder conéixer així el carrer que porta el seu nom. Evarist li va explicar a Anna que el carrer forma part del denominat «Barri de París» del poble, en referència a l’emigració que molts veïns i veïnes van haver d’emprendre cap a la capital francesa per millorar la seua condició econòmica.
La Llosa de Ranes havia de canviar el nom d’un carrer (General Abriat) per a atendre a la Llei de Memòria Històrica. I la Junta Local de la Lluita Contra el Càncer van proposar a l’Ajuntament que fora Anna Lluch la que donara nom a aquest carrer. L’Ajuntament va veure amb bons ulls aquesta proposta que, d’aquesta manera, tributa un homenatge en vida a una especialista en el càncer de mama, les investigacions de la qual, situen a la sanitat valenciana a l’avantguarda de la lluita contra la malaltia.
Anna Lluch (València, 1949) és catedràtica de Medicina a la Universitat de València i cap del Servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València. Posseeix l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic (2010); Premi Isabel Ferrer, de la Conselleria de Benestar Social (2007); Premi evap/BPW, de l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (2013); Premi Salut i Societat, de la Conselleria de Sanitat (2013); la Medalla de la Universitat de València (2014); Premi a l’excel·lència d’investigació i innovació 2017 de la Unió Professional de València (2017); Premi a la Millor Trajectòria Professional en la categoria d’investigació, atorgat per l’Organització Mèdica Col·legial (2018); En 2019 la Sanitat valenciana l’ha homenatjada amb la creació d’una beca amb el seu nom. La beca permetrà que un metge MIR puga realitzar el seu doctorat en el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF); També des de 2019 la seua figura presideix la façana principal del centre de salut de Benimaclet. I té un col·legi al seu nom en Cheste. I a tota aquesta llarga llista de reconeixements, es summa ara, un carrer amb el seu nom en la Llosa de Ranes.