Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El president de la institució, Roger Cerdà li ha demanat a la Consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, la paralització del projecte de gestió vigent per substituir-lo per un nou model més sostenible

Aquest dijous s’ha celebrat una reunió entre la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; i el president del Consorci per a la Gestió de Residus V5, Roger Cerdà, que s’ha centrat primordialment en la problemàtica que envolta la planta de Llanera de Ranes, que té la tramitació d’avaluació ambiental suspesa a sol·licitud del propi Consorci, el qual, per majoria no desitja la posada en marxa d’una instal·lació que, hui per hui, no compleix amb el Pla Estatal de Residus ni altra normativa vigent.

Des del COR s’ha demanat a la Generalitat que ordene la paralització del Projecte de Gestió del Consorci V5, per tal de posar en marxa un sistema de gestió de residus més innovador, que passe per un esquema multi-planta i que empente la implementació del cinquè contenidor i el tractament diferenciat de la matèria orgànica. Es demana a la Conselleria que, aprofitant l’aprovació del nou Pla Integral de Residus (PIR), s’adapte el Pla Zonal a la nova normativa autonòmica, estatal i europea.

La Planta de Llanera ha quedat desfasada amb el nou Pla Estatal del Marc de Residus (PEMAR) i no té cabuda en el nou projecte de gestió que els municipis estan desitjant dur a terme. Des del Consorci de Residus s’exposa que és el moment de canviar d’escenari, substituint l’esmentada macroplanta per altres de menor mida. Municipis com Bufali i Vallada s’han oferit a albergar-les. “Les instal·lacions menudes són les que tenen el rendiment més alt”, ha recordat el Director de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer.

L’objectiu és crear un esquema multi-planta que propície la proximitat del tractament als centres de generació de residus, i que siga conseqüent amb la disparitat socio-demogràfica del mateix el Consorci, on més del 80% dels municipis té menys de 5.000 habitants, i on el compostatge i l’autocompostatge serien més eficients per a les àrees rurals.

Aquesta paralització, que compta amb la voluntat de col·laboració de l’empresa concessionària (Vytrusa), té el recolzament social d’uns veïns que sempre s’han mostrat contraris a la construcció de la planta de Llanera.

La Consellera Cebrián s’ha mostrat preocupada per la delicada situació que travessa el Consorci, i s’ha compromès a realitzar un seguiment del tràmit per tal de solucionar el problema ambiental que afecta als veïns i a les veïnes de les comarques del Consorci, que viuen una situació agònica especialment als temps de punta de fem, com ja ha ocorregut a Nadal o a Setmana Santa. A més, Cebrián ha valorat positivament la capacitat de treball de la nova gestió i la voluntat de teixir consensos per part de l’equip polític i tècnic, esperant poder intercanviar opinions amb alcaldes del COR a un encontre que tindrà lloc a Xàtiva el proper 12 de juliol.

“Aquesta reunió és un pas decisiu per a poder aconseguir la suspensió del projecte de Llanera, que és un compromís de legislatura”, ha manifestat el president del COR, Roger Cerdà.

D’altra banda, la reunió també ha servit per a informar a la Consellera sobre el treball que ha estat desenvolupant el Consorci de Residus de la mà de la Direcció General i de la Junta de Govern, com la modificació del projecte de gestió per la posada en marxa d’una estació de transferència a la Vall d’Albaida (estalviant 500.000 euros anuals), la implantació del Consell de Participació Social o el recent conveni amb EMTRE; així com la intenció de posar en marxa estacions de tractament de fracció orgànica, d’entre 5.000 i 10.000 tones.

“La Conselleria ja està al corrent del que hem estat fent en matèries tan sensibles com els ecoparcs, la recollida selectiva, el tractament de fem, la taxa o la redistribució de fluxes”, ha explicat Cerdà, qui ha afegit que “tenim l’oportunitat de sentar les bases per a una gestió sostenible dels residus, més innovadora i sensible a la nostra realitat territorial diversa, i no l’anem a desaprofitar”.

El COR gestiona el tractament del fem de 93 municipis i 5 comarques, donant servei a 350.000 habitants que passen dels 500.000 a l’estiu. Recentment s’ha aprovat la implementació d’una xarxa consorciada d’ecoparcs amb 25 punts fixos i 11 mòbils, amb una inversió de més de 8 milions d’euros.

WhatsApp Portal de Xàtiva