Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

La Generalitat Valenciana, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha fet pública la concessió d’una subvenció de 133.928,56 euros per al finançament de l’edició 2019 del Programa Itineraris de l’Ajuntament de Xàtiva. Les subvencions de la Generalitat van dirigides al desenvolupament d’itineraris integrats per a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social. Aquestes ajudes provenen del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020.

El programa d’itineraris formatius per a la inserció laboral està dissenyat per l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Xàtiva. Aquestes ajudes cobriran la tercera edició d’un programa pioner que va començar a 2017. Gràcies a aquest programa, al voltant de 400 persones de diferents segments d’edat han pogut obtenir formació laboral i una remuneració durant el temps de durada de l’activitat. Durant aquest període, un 50% de les persones participants s’han insertat al mercat laboral, mentre que el 90% ha millorat la seua ocupabilitat mitjançant la realització de cursos i tallers conductuals, competencials i tècnics.

El programa d’itineraris formatius per a la inserció laboral de persones en risc o en situació d’exclusió social ha intervingut sobre les circumstàncies que dificulten la integració laboral i, per tant, la inclusió social. El seu objectiu ha sigut situar als col·lectius desfavorits en situació de la màxima igualtat possible respecte de la mitjana de la societat de Xàtiva, mitjançant la capacitació i proporcionant eines bàsiques per a trobar treball i autonomia personal a l’hora d’accedir al mercat laboral.

Es tracta d’un programa que contempla el treball com un factor estructurant de la vida de les persones, en el qual han participat joves de 16 a 30 anys, dones de 30 i 64 anys i aturats de llarga durada. Una de les últimes actuacions que han realitzat els integrants dels tallers de formació en manteniment de jardins i pintura ha estat el pintat d’elements de mobiliari urbà i desbrossament de la zona de la Costa del Castell i el Bellveret.

Entre les activitats que s’han dut a terme figuren tallers de formació bàsica (llenguatge i comunicació, càlcul i operacions bàsiques i coneixement del medi natural, social i cultural), ofimàtica i d’acompanyament a la inserció laboral. El programa ha recorregut diferents fases, començant per una fase d’acolliment i diagnòstic sociolaboral individualitzat que ha valorat l’historial professional i formatiu per a detectar les necessitats, manques i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació per a establir el nivell i perfil d’ocupabilitat de cada participant.

També hi ha hagut una fase de disseny i desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral que comprenia accions d’atenció social, d’orientació laboral, d’intermediació laboral i prospecció, i de suport a l’ocupació. En la fase d’acompanyament s’ha potenciat l’apoderament de la persona participant perquè s’impliqués activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari. Finalment, la fase d’alfabetització digital contenia el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les TIC, ja que es considera una eina imprescindible per a aconseguir no només una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.

WhatsApp Portal de Xàtiva