La Generalitat activa protocols d’atenció i rescat d’urgència per a animals de protectores i centres d’acollida de municipis afectats per la DANA

90

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

  • Medi Ambient establix punts de subministrament d’aliments i atenció veterinària primària en diverses ubicacions de la província de València
  • Amb la col·laboració d’hospitals clínics veterinaris, s’atendrà també els animals que requerisquen atenció veterinària urgent

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha activat protocols d’atenció i rescat d’urgència d’animals que es trobaven en protectores i centres d’acollida de municipis afectats per la DANA.

Des de la setmana passada, agents mediambientals de la Generalitat participen en este operatiu destinat a garantir el benestar dels animals rescatats. Per a atendre les seues necessitats, s’han establit diferents punts de subministrament i atenció veterinària primària en diverses ubicacions de la província de València.

A Catarroja, el punt es troba en el carrer Príncep d’Astúries, 1; a Picanya, s’oferix assistència veterinària en Vetology i distribució d’alimentació en l’Institut Enric Valor. Per la seua banda, a Paiporta, el punt d’atenció s’ha establit en l’avinguda Francisco Císcar, prop de la rotonda de la Guàrdia Civil, mentres que a Benetússer es troba en el Col·legi Blasco Ibáñez. Estos centres seran clau per a la gestió de l’ajuda als animals rescatats.

A més, s’està treballant per a coordinar estes labors en altres zones afectades, com Albal, Alfafar, Algemesí, Almussafes, Pedralba, Sedaví i Torrent, i establir ubicacions oficials per a atendre de manera eficient les necessitats locals.

El Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) serà l’encarregat de gestionar els nous punts veterinaris i avaluar la necessitat de centralitzar o diversificar els subministraments.

Logística i emmagatzematge de subministraments

Respecte a les labors de repartiment de subministraments i medicacions, seran centralitzades i coordinades pel Bioparc i l’Hospital Clínic Veterinari. Els donatius, principalment de pinso, seran emmagatzemats en el Bioparc, situat en l’avinguda Pío Baroja, 3, Campanar, i els medicaments s’arreplegaran en les instal·lacions de l’ICOVV, en el carrer de Guillem de Castro, 8 de València.

Les donacions de fenàs i encenalls s’emmagatzemaran en la Granja Docent i d’Investigació Veterinària del CEU.

Procés de rescat i atenció veterinària

Tal com establix el protocol activat per la Generalitat, els animals rescatats que es troben aparentment sans seran conduïts a la zona de Benimaclet, a on més de 10 veterinaris coordinaran el seu triatge i posterior entrega a cases d’acollida temporal.

Per a aquells que requerisquen atenció veterinària urgent, s’han habilitat diversos centres: hospitals clínics veterinaris del CEU, d’UCV, AUNA i IVC Evidensia Torrent, a on s’atendrà també en horari nocturn i disposaran de línies de contacte específiques per a animals grans i xicotets.

Accions complementàries i donacions

Donada la urgència de la situació, es duran a terme accions addicionals com la retirada d’animals morts. Per a fer-ho, es disposa de personal i vehicles i la col·laboració dels ajuntaments.

Així mateix, al llarg d’esta setmana es rebran diversos tràilers des de diferents localitats d’Alacant que portaran pinso i altres materials. Esta ajuda i la procedent de la Direcció General dels Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 seran canalitzades a través del Banc d’Aliments gestionat per Vaersa, assegurant així una adequada distribució de recursos.

Culminant estes accions, este dimecres han partit huit vehicles pick up de la Direcció General de Medi Natural i Animal de la Conselleria per a donar suport i col·laborar amb el CEU en la gestió d’animals ferits.

WhatsApp Portal de Xàtiva