Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

La Fira d’Agost 2017 experimentarà importants canvis en l’organització dels espais comercials. Menys d’una setmana després de l’aprovació provisional de la primera ordenança municipal reguladora de la Fira, l’alcalde Roger Cerdà ha convocat, aquest matí, una reunió de tècnics municipals per començar a treballar en les substancials modificacions del principal esdeveniment cultural, comercial i lúdic de la ciutat de Xàtiva. Cerdà ha explicat als tècnics dels serveis municipals implicats els canvis previstos a nivell d’organització física dels espais, així com l’ampliació del recinte firal a 5 nous carrers, donant especial relleu a la seguretat, amb la creació de zones d’evacuació i la senyalització correcta dels distints espais.

Cerdà espera amb açò que la Fira “tinga una imatge més moderna, atractiva i segura, acabant amb la sensació de què és un enorme mercadet ambulant”, en paraules de l’alcalde. El principal canvi és que els llocs de venda s’ubicaran damunt de la carretera, tant a Jaume I com a Selgas. D’aquesta manera, els vianants podran transitar per les voreres deslliurades d’obstacles i accedir fàcilment a les zones comercials que els interesse visitar.

El recinte firal s’ampliarà als carrers Juan Francés, Baixada del Carme, República Argentina, Acadèmic Maravall, plaça Santa Anna i Glorieta de José Espejo, encara que el traçat del circuit urbà de velocitat no s’altera. Es crearan vies d’evacuació a Carlos Sarthou, Portal del Lleó, Portal de València i Pintor Rusiñol.

Roger Cerdà explica que “plantegem una zonificació per a que els nostres visitants puguen gaudir del comerç tradicional, de l’artesania, de la zona gourmet, de més i millors atraccions mecàniques, de zones de descans i tot perfectament senyalitzat i ordenat”.

Sectorització comercial

El tipus de comerç que s’instal·larà a la Fira d’Agost vindrà determinat per l’Ajuntament mitjançant la sectorització del recinte firal. Els firers podran sol·licitar un lloc de venda fins el proper 30 d’abril i hauran d’estar al corrent en el pagament de tributs, hisenda i seguretat social. Les parcel·les, dotades amb serveis de llum, aigua i connexió al clavegueram en el seu cas, tindran unes dimensions que van des dels 3 m de llarg per 4 m d’ample fins els 24 m de llarg i 8 m d’ample com a màxim.

L’Ajuntament estudia una modificació de l’estructura del Reial de la Fira. L’oficina d’informació i la zona destinada als mitjans de comunicació passarà a ubicar-se a l’entorn del Centre de Recepció de Visitants de la Font del Lleó. L’entrada principal al recinte es desplaçarà fins a l’encreuament del carrer Baixada del Carme amb la plaça del País Valencià, destinant aquesta zona a serveis. El tram que va des de l’encreuament de República Argentina amb Pare Claret fins a l’encreuament d’Acadèmic Maravall amb Maulets serà una fira de mostres per a empreses.

El sector de Baixada del Carme des de República Argentina fins a Selgas albergarà una fira de turisme, amb la instal·lació d’unes casetes de fusta per a la ubicació d’estands de de distints municipis de la Comunitat Valenciana, així com de la Diputació de València i l’Agència Valenciana de Turisme. A l’Albereda Jaume I, arrimades a la tanca de separació del jardí, s’instal·laran carpes on s’exposaran productes d’alimentació, mentre que la Glorieta de José Espejo serà una zona gourmet on es podran consumir tapes i begudes amb un tiquet a preu reduït.

El sector d’artesania i comerç tradicional de la Fira quedarà situat a Jaume I, entre Carlos Sarthou i Baixada de l’Estació. Al final d’aquest tram, a l’entrada al recinte per Baixada de l’Estació, hi haurà un segon punt d’informació municipal.

El primer tram de l’avinguda de Selgas, des de Baixada del Carme cap a l’est, serà la zona reservada per al més menuts, amb les tradicionals parades de joguets i les atraccions infantils. El carrer i plaça Santa Anna s’inclouran al recinte firal per a convertir-se en un mercat tradicional valencià. L’Ajuntament treballa en potenciar les atraccions mecàniques per a adults, que se situaran en el tram final d’avinguda de Selgas i penetraran, per primera vegada, en l’avinguda de Juan Francés, que també tindrà usos comercials.

Finalment, en l’entorn de la plaça d’Espanya s’ubicarà la zona de restauració, que inclourà els establiments tradicionalment coneguts com a “xiringuitos”. La novetat és que aquestos establiments hauran d’ocupar unes carpes estandaritzades que subministrarà l’organització, amb la finalitat de millorar l’aspecte d’aquestes instal·lacions fireres. Una altra de les condicions que establirà l’Ajuntament és la de restringir al màxim que en tot el recinte s’estacionen els vehicles dels firers, els quals tindran una plaça d’aparcament prèviament assignada fora d’aquest recinte firal.

Noves zones de descans i serveis i manteniment d’espais escènics
Està prevista l’edició d’un plànol de situació de tots els sectors comercials i d’oci de la Fira, a l’estil dels plànols que habitualment fan servir els centres comercials. Dintre del recinte firal, s’habilitaran diverses zones de descans per als firers. L’Ajuntament busca millorar sensiblement els serveis de la Fira, tant per al públic com per als propis firers, amb dispositius de major qualitat, de millors condicions higièniques, accessibles per a persones amb diversitat funcional i amb una il·luminació adequada. Però sobretot va a produir-se una important millora en la senyalització de les distintes vies d’evacuació, així com de les zones de servei i de descans.

El que es mantindrà com en l’edició anterior serà els espais escènics consolidats al llarg de les fires de 2015 i 2016. La plaça de Calixte III -o de la Seu- mantindrà el escenari de la mostra de teatre; la plaça del Mercat continuarà oferint els espectacles de teatre infantil; la Murta seguirà sent el lloc per als grans concerts, mentre que el Jardí de la Pau albergarà una nova edició de l’espai jove, amb Al Ras Festival. També es mantindrà l’escenari de la Glorieta de José Espejo, encara que es reubicarà per encaixar amb la nova zona gourmet.

WhatsApp Portal de Xàtiva