- FACUA reclama a Brussel·les que deixe de plegar-se a les elèctriques i permeta límits raonables als preus
- L’associació reclama un màxim de 50 euros el megavat hora. La factura elèctrica de l’usuari mitjà superarà els 250 euros si es mantenen els preus d’aquest dilluns.
Davant la creixent especulació amb les tarifes de l’electricitat com a conseqüència ara de l’alça del gas després de la invasió russa d’Ucraïna, FACUA-Consumidors en Acció reclama a la Comissió Europea que deixe de plegar-se als interessos de les grans energètiques i permeta que els Estats membre posen límits raonables a les ofertes en les subhastes diàries.
A Espanya, el preu mitjà del megavat hora (MWh) d’electricitat ha batut aquest dilluns 7 de març tots els rècords, aconseguint els 442,54 euros. FACUA adverteix que només amb mantindre’s aquest preu durant un mes, la factura de l’usuari mitjà superaria els 250 euros, encara que tot apunta al fet que el màxim històric continuarà superant-se en els pròxims dies.
Tenint en compte l’excepcional conjuntura que s’està travessant i atés que totes les tecnologies de generació elèctrica estan aprofitant-se dels alts preus del gas, que només utilitzen les centrals tèrmiques convencionals i de cicle combinat, FACUA considera fonamental que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) fixe un màxim de 50 euros per megavat hora per a les ofertes en la subhasta diària. D’aquesta manera, totes les tecnologies serien retribuïdes a preus molt superiors als seus costos de producció excepte les centrals tèrmiques, a les quals a posteriori el sistema podria compensar-los les pèrdues, afegint marges de benefici raonables, però allunyats de l’especulació.
L’associació recorda que des del passat 6 de juliol, una resolució de la CNMC permet que les elèctriques oferisquen l’electricitat a preus que podrien arribar a aconseguir els 3.000 euros per MWh. Es tracta de la Resolució de 6 de maig de 2021, per la qual s’aproven les regles de funcionament dels mercats diari i intradiari d’energia elèctrica per a la seua adaptació dels límits d’oferta als límits de cassació europeus.
En aqueixa data, es va modificar el topall de 180 euros que estava vigent des de 1998. Dos mesos després de l’aprovació d’aquest canvi regulador, les elèctriques van superar per primera vegada el màxim de 180 euros i han anat batent rècords en els últims mesos, fins a aconseguir els 442,54 d’aquest dilluns.