La Diputació de València, a través del Àrea de Medi Ambient i del Consorci Provincial de Bombers ha organitzat una jornada tècnica, amb el títol ‘Preservem la vida’ que tindrà lloc el dimecres 19 de juny a l’Auditori Municipal de Llocnou de Sant Jeroni (comarca de la Safor). L’encontre servirà per aportar iniciatives i solucions per a fer front al risc que suposen els incendis forestals i per abordar perspectives per a una gestió eficient dels recursos.
Es tracta d’una trobada amb el format de taula d’intervencions d’experts amb la participació dels assistents. La convocatòria està destinada, sobretot, a tècnics d’administracions, polítics i representants del teixit econòmic i social que tinguen una relació directa amb la gestió forestal. La jornada s’iniciarà amb la intervenció d’Avelino Mascarell, president del Consorci Provincial de Bombers i diputat provincial de Medi Ambient. Posteriorment es realitzaran quatre intervencions tècniques a càrrec de Raúl Quilez, tècnic forestal Consorci Provincial de Bombers de València; Cristina Martínez, cap de secció Jurídic Administrativa del Servei de Medi Ambient Diputació de València; Ramón Bellido, cap de Servei Medi Ambient Diputació de València i Juan Salvador Torres, secretari general AVA-ASAJA.
Al llarg de la jornada, que començarà a les 11 hores, es realitzarà un anàlisi sobre els antecedents immediats que es van registrar en aquesta zona fa només set mesos; s’observarà la realitat actual i s’aportaran diferents visions tècniques i solucions per afrontar el futur. En l’última part de la taula s’obrirà un torn de participació per als assistents.
Cal recordar que, en aquesta zona, durant la primera setmana del mes de novembre de 2023 es va produir un incendi a la comarca de la Vall d’Albaida, amb origen al municipi de Montitxelvo que, ràpidament, es va estendre cap a altres termes de la comarca de la Safor. Aquell devastador foc va deixar un rastre de destrucció, assolant fins a 2.500 hectàrees entre els municipis de Terrateig, Montitxelvo, Aielo de Rugat, Ador, Castellonet, la Font d’En Carròs i Villalonga.
A més, l’incendi i l’amenaça que suposava va obligar a evacuar fins a prop de 900 persones residents a la zona afectada. La intervenció humana i els efectes del canvi climàtic es presenten com a factors front als quals cal actuar prenent mesures efectives, practicant polítiques de conscienciació, creant espais de reflexió col·lectiva i aportant iniciatives que tinguen eficàcia.