Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El ninot del «iaio» de Xàtiva es pot visitar des d’aquest dilluns a la sala de Reines de la Diputació de València, on s’ha inaugurat l’exposició «Ninots, l’artesania de les falles» posant la mirada en l’ofici de l’artista faller en les comarques valencianes, més enllà de la capital.

La mostra recorre l’evolució dels materials emprats en la creació de les falles, des del fang i la fusta fins al poliestiré, passant pel cartó pedra i la vareta. Es podrà visitar amb accés lliure fins al 19 de març en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, excepte els dies 13 i 14 que sols obrirà en horari vespertí al coincidir amb els dies de recepció de les falles de la província.

El iaio, marcat per l’ús de la tela i la cera per al rostre i les mans, és la peça més antiga de la vintena d’obres que s’exposen en aquesta mostra. És obra de l’artista José García Tortosa, «Vèrnia» (1915 – 1966) i formava part del cadafal «Coses que passen» de la plaça Màrtirs de la Revolució (actual falla Sant Jaume) de l’any 1943. Com a curiositat, va ser indultat dues vegades, ja que el següent exercici faller va tornar a formar part del cadafal. La figura, recuperada per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, es va presentar el passat mes de novembre a Sant Domènec, on es van explicar tots els detalls de la seua complicada restauració donat els problemes estructurals d’inestabilitat i els danys i alteracions que presentava el ninot.

Un dels elements més deteriorats de la figura era la boina, la qual ha sigut recentment incorporada. «La boina del iaio es trobava en molt mal estat. En un primer moment la vam substituir per una altra d’unes característiques similars, però al ser un element tan important del ninot vam decidir conservar-la. Per dins està farcida amb teles i la cel·lulosa es trobava completament disgregada. L’únic que hem pogut fer és una neteja superficial per llevar-li la pols i després consolidar els trencats més destacats amb una altra tela de color negre per unir aquests fragments i enfortir l’estructura», ha explicat el conservador i professor de la UPV Toni Colomina.

Estudis Fallers

Xàtiva també tindrà protagonisme a la nova edició de la Revista d’Estudis Fallers, que es presenta aquest dimecres a les 20h al casal de la falla Ripalda-Beneficència-Sant Ramón de València (carrer Sant Ramon, 26).

A la revista s’inclouen dos articles vinculats a la ciutat: un signat per Toni Colomina sobre la intervenció als històrics gegants del Corpus del segle XIX, els quals guarden moltes semblances tècniques amb els ninots de falla; i altre treball obra de Meritxell Martí que parla sobre el procés de restauració del ninot indultat del «iaio» de Vèrnia.

WhatsApp Portal de Xàtiva