Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CoESsM) insta al Govern d’Espanya a liderar i secundar de manera ferma i transversal a la música i la cultura davant la greu situació que ha generat el Covid-19 mitjançant la creació d’un gabinet de crisi, amb la col·laboració i participació de les administracions central, autonòmica i local, que done solucions urgents que asseguren la supervivència, continuïtat i sostenibilitat del sector.

La CoESsM considera que cal abordar ajudes específiques per a preservar el futur del col·lectiu, format per 1.100 societats musicals, amb 80.000 músics, 120.000 alumnes d’escoles de música i 1.000.000 de socis, agrupades en les diverses federacions territorials existents en l’Estat espanyol; així com d’associacions de músics professionals, directors d’orquestra i de bandes de música.

Una acció interinstitucional decidida i eficaç és fonamental per a afrontar aquesta pandèmia que pot provocar el tancament de nombroses associacions i empreses, i deixar sense ocupació a milers de treballadors, músics, artistes, professionals de la gestió cultural i persones vinculades al sector, tant en el vessant professional com amateur; així com el professorat de les escoles de música i dels centres autoritzats.

L’objectiu seria desenvolupar programes amb els quals facilitar ajudes i finançament que compensen les greus conseqüències del coronavirus, tal com estan fent països com Alemanya, Itàlia, França o Regne Unit o diverses comunitats autònomes; i impulsar iniciatives per a preservar el model i la indústria cultural en el Parlament Europeu.

La CoESsM va remetre, el passat 31 de març, al ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes un document on exposa les reivindicacions de les societats musicals. Les 33 mesures, de caràcter general, estan relacionades amb les activitats educatives d’aquestes associacions sense ànim de lucre, ajuntaments o altres organismes de caràcter local; empreses, autònoms i cooperatives beneficiàries d’ajudes i subvencions o contractacions públiques; de suport financer, fiscals i tributàries per a donar suport al sector cultural, en general, i el musical en particular. Responia amb aquestes consideracions a la crida del ministre que va demanar que es feren proposades per a reconstruir cada àmbit cultural.

Incrementar el pressupost

Algunes de les peticions de l’entitat són incrementar el pressupost de Cultura al 2%; la creació de línies d’ajuda, injecció econòmica en les xarxes i circuits de programació públics i privats perquè s’estimule la reprogramació d’activitats cancel·lades; la consideració d’entitats en situació de vulnerabilitat econòmica per a les societats musicals i la seua inclusió en l’àmbit d’aplicació de la moratòria sobre els deutes hipotecaris immobiliaris.

En relació amb les activitats educatives de les societats musicals demana que s’aclarisca la forma en què afecta el Reial decret 463/2020 a les escoles de música i als professionals que treballen com a professors, directors o intèrprets, en escoles, bandes, orquestres…; i es considere causa de força major la suspensió de l’activitat dels centres docents que no puguen impartir les classes de manera telemàtica.

Malestar del col·lectiu

Unes declaracions de Rodríguez Uribes van crear un gran malestar entre un col·lectiu que ha fet costat a la societat en aquestes setmanes amb nombroses iniciatives, i entén que el primordial és salvar vides. Però això no obsta, segons la Confederació, per a pensar i donar solucions d’emergència al sector musical i cultural, així com altres ministeris han de fer-ho amb l’agrícola, educatiu o empresarial, per a evitar el seu col·lapse i ruïna i el de milers d’associacions, formacions, artistes, intèrprets, empreses, mitjans de comunicació, professors, treballadors…

Rodríguez Uribes celebra hui per videoconferència una nova reunió amb els consellers de Cultura de les comunitats autònomes i amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en la qual trasllada la proposta d’un gran Pacte d’Estat per la Cultura; i demà ho farà, juntament amb la ministra d’Hisenda, Mª Jesús Montero, a més de 30 representants de col·lectius del món de la cultura. La CoESsM, organització que aglutina i representa a tot el moviment bandístic a Espanya i membre del ple del Consell Estatal del INAEM, no ha sigut convocada a aquesta trobada.

La Confederació, que ha donat suport a les 52 mesures extraordinàries per a afrontar les conseqüències del Covid-19 del sector de les arts escèniques i la música, i el manifest de la Xarxa Espanyola d’Escoles de Música; se solidaritza amb totes les persones afectades per l’epidèmia i agraeix a les federacions, les seues societats musicals i associacions musicals professionals la seua col·laboració i iniciatives ciutadanes en aquests durs moments.

WhatsApp Portal de Xàtiva