- Els retards i cancel·lacions en la línia C2 afecten greument als i les joves xativines que s’han de traslladar per motiu d’estudis a la ciutat de València. Així mateix, resulta quasi impossible desplaçar-se amb transport públic als centres universitaris d’Ontinyent, Gandia o Alcoi.
- Des del col·lectiu jove també reclamen que les ajudes municipals al transport s’avancen al primer trimestre del curs, ja que en l’actualitat no es paguen fins a que aquest acaba.
El col·lectiu de Joves de Xàtiva Unida ha reclamat la millora del servei de rodalies després de l’agreujament en els últims mesos dels continus retards i cancel·lacions que pateix la línia C2. Amb l’inici de les classes a la universitat, una gran quantitat de joves de Xàtiva i la seua comarca han hagut de patir-los, així com les aglomeracions que es produeixen en un moment en que encara no ha acabat la pandèmia de Covid-19. Segons expliquen des del col·lectiu jove, “els i les joves de Xàtiva no poden permetre’s perdre temps de classe o d’estudi perquè no s’invertisquen prou diners en un servei públic com és el tren”. D’altra banda, també plantegen la necessitat de millorar la connexió amb altres ciutats com Gandia, Ontinyent o Alcoi en les que també estudien joves de la nostra ciutat.
Des de Joves de Xàtiva Unida plantegen que per a solucionar aquestos problemes cal augmentar la inversió de l’estat en les rodalies valencianes que està molt per davall de la que correspon poblacionalment, així com estudiar el traspàs de les competències sobre les rodalies a la generalitat. Segons aquest col·lectiu “No entenem que les decisions sobre les nostres infraestructures s’hagen de prendre a 400 kilòmetres en un despatx en el que no es coneixen els nostres problemes. Necessitem una gestió més propera del servei de rodalia que permeta solucionar els problemes de la ciutadania”.
Millor gestió de les ajudes al transport
D’altra banda, des de Joves de Xàtiva Unida també reclamen que les ajudes municipals al transport es convoquen i es resolguen dins del primer trimestre del curs, ja que en l’actualitat no es paguen fins a quasi finalitzat el curs.
Segons el regidor Hèctor Cuenca “els i les joves de Xàtiva que estudien fora de la ciutat necessiten saber amb antelació si comptaran amb aquesta ajuda o no, així com disposar dels diners per tal d’alleugerar l’elevat cost que suposen les matrícules, el material escolar, el transport o l’allotjament”.