ARTICLE D’OPINIÓ |GUILLERMO DELEGIDO TEROL
Fa unes setmanes la joventut no existíem, ningú ens trobava a faltar, i l’esforç que hem fet durant aquest confinament no ha estat reconegut per ningú. La joventut som els grans oblidats de l’estat d’alarma. No solament això, sinó que som un “blanc fàcil” a qui poder culpabilitzar d’un possible retrocés en l’avanç de la desescalada. Cal recordar que la joventut hem estat tancats a casa més de 50 dies, sense anar a comprar, a passejar al gos o tirar el fem; ara volem tornar a sociabilitzar, retrobar-nos amb les nostres amistats, i ho hem de fer al carrer, ja que solament un 18’5% dels joves estan emancipats.
És clar que quan eixim al carrer veiem molta gent jove, no ens queda altra, estem suportant setmanes d’incertesa; tenim incertesa en els nostres estudis, tenim incertesa en el nostre treball i en el nostre negoci. No sabem si, de nou, anem a ser els grans afectats d’aquesta nova crisi econòmica i social a la que ens enfrontem. Som el col·lectiu més compromès amb la societat i que menys està rebent a canvi, solament s’està intentant culpabilitzar-nos sense dades objectives, no hi ha cap estudi que acredite que la joventut som els grans infractors d’aquest confinament. Per suposat tots els joves no són iguals, és una qüestió de responsabilitat i no d’edat, hi ha joves irresponsables igual que adults irresponsables.
Ens despertem cada dia amb titulars de noticies enfrontats i contradictoris, d’una banda se’ns reconeix com els més afectats i oblidats, i d’altra banda som els culpables de tots els incompliments i possibles passos enrere. Però ens dol més quan des de les institucions no ens defensa ningú, és més, ens assenyalen com als únics possibles infractors, realitzant campanyes per a previndre els contagis dels més joves als més adults, però on estan les campanyes per conscienciar als més adults de que poden contagiar als seus fills, nets o familiars? Perquè realitzar campanyes dirigides únicament als joves? Són efectives o sols serveixen perquè la gent reba una connotació negativa sobre nosaltres? Hem de reflexionar. La gran majoria som #JoventutResponsable.
Algú s’ha parat a reflexionar sobre com estem passant-ho la joventut en aquesta pandèmia? Podem eixir d’aquesta situació amb una taca en el nostre expedient acadèmic si estem estudiant, anem a tindre una major dificultat per trobar feina, tenim més possibilitats d’acabar en l’atur si estem treballant i tenim més dificultats si som emprenedors. Que es pensa fer al respecte? Portem dos mesos sense respostes i sols falta que se’ns criminalitze.
La joventut sempre hem estat a l’altura de les circumstàncies, hem estat al costat de la gent més major per fer-los més fàcil aquest confinament, hem estat a casa en silenci, sent respectuosos amb la situació tan difícil que estem travessant. No hi ha grup de WhatsApp en el que no ens hagen assenyalat, però no hi ha cap càrrec públic que ens haja defès, i ens dol. Els joves no som xiquets i xiquetes.
És moment de reflexionar, de deixar a banda l’adultcentrisme per eixir tots units d’aquesta situació tan dificultosa, sent conscients de que la joventut partim amb desavantatges, incerteses i som els grans assenyalats. Així i tot, els i les joves volem participar en aquesta reconstrucció, crec que la joventut tenim molt que dir. La joventut tenim molt que aportar i de moment no anem pel bon camí.
Guillermo Delegido Terol
President del Consell de la Joventut de Xàtiva