El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha iniciat aquest dilluns els treballs per al disseny d’un pla d’ús de les platges de la Comunitat Valenciana que conjugue qualitat i seguretat per a la ciutadania.
«Hem de garantir en aquesta situació de màxima dificultat la major seguretat«, ha assenyalat el màxim responsable del Consell, qui ha descrit a les platges com «un recurs extraordinari per als valencians i valencianes«, tant «des del punt de vista turístic» com des de la seua configuració com a llocs units «al model de vida de la Comunitat«.
En aquests termes s’ha manifestat el cap de l’Executiu valencià després de la reunió que ha mantingut amb les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el director general de Ports, Emili Obiol; el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, i el responsable de Turisme de la FVMP, Vicent Grimalt, per a abordar les primeres línies del futur protocol valencià d’utilització de les platges.
Així, Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana, que compta amb 277 quilòmetres de platges i cales, «té el percentatge més alt de qualsevol comunitat autònoma peninsular respecte a la seua costa» i, per això, ha proposat «atendre la pròpia realitat valenciana«, «ordenar de manera adequada» l’ús i «esponjar l’acció diària de càrrega» dels diferents enclavaments costaners.
Aquestes premisses quedaran recollides en el document que presentarà la setmana pròxima l’Executiu autonòmic, al costat de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), al Govern d’Espanya, segons ha avançat el cap del Govern valencià.
El protocol de la Generalitat abordarà i analitzarà també qüestions com les possibles mesures per a delimitar l’accés a les platges; la definició dels sistemes de neteja; o el control de la capacitat de càrrega d’aquests llocs.
«Presentem la nostra proposta perquè pensem que cal donar seguretat a la ciutadania«, ha insistit Puig, «però també als gestors i als ajuntaments«, institucions que ha qualificat de «agents fonamentals» davant aquesta situació.
Segons el president, a més de treballar conjuntament amb l’Administració local en el disseny d’aquest pla, també es pretén col·laborar estretament amb el Govern central «perquè és fonamental que el conjunt d’Espanya tinga unes normes«, per a després poder singularitzar «en cada territori i en cada poble» en funció de les dimensions de cadascuna de les platges.
Corresponsabilitat social
El president de la Generalitat ha recordat que encara «estem en situació de pandèmia» i, per això, per al gaudi segur de les platges valencianes «s’ha de conformar un espai de corresponsabilitat amb els ciutadans i ciutadanes«.
En aquest sentit, perquè la societat valenciana conega l’àmplia oferta de la Comunitat, i prenent com a base el catàleg de platges que recull el Pla d’Acció Territorial de Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel), es duran a terme accions informatives i de promoció.
«Hem de ser conscients que la distància social és fonamental ara – ha remarcat Puig- i també que hem de prendre totes les altres mesures possibles per a evitar contagis».