La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha publicat la guia «Obrir un comerç al públic en temps de coronavirus«, dirigida als comerços valencians, que explica tota una sèrie de pràctiques segures per a fer front a la COVID-19.
La guia pot trobar-se en la pàgina web de la Conselleria, en l’apartat de comerç/novetats, i conté un primer apartat de recomanacions generals de prevenció, quant a hàbits d’higiene, distanciament social i ús de màscara.
Un segon apartat explica les mesures concretes a adoptar en cada comerç amb la finalitat d’assegurar que els llocs de treball estiguen nets, higienitzats, i tinguen una bona salut respiratòria, així com per a promoure la rentada de mans regular i minuciosa per part de les persones emprades, les contractistes i la clientela.
També detalla una sèrie de recomanacions per al personal de neteja, el vestuari i zones o sales de descans, en cas que no puga garantir-se la distància mínima de seguretat, així com en relació als objectes que es comparteixen amb la clientela o la resta de persones emprades, la neteja de la roba del treball i el reforç de la neteja del local.
La guia per als comerços valencians també inclou un apartat de mesures organitzatives en la qual s’aborden qüestions com l’entrada i eixida del treball, la disposició dels llocs de treball, la circulació de persones, l’ocupació d’ascensors i muntacàrregues, la relació amb contractistes i proveïdors o què fer en cas de personal de risc o infectat.
En un tercer apartat, s’expliquen les recomanacions per a les zones de venda, en relació a la distància, l’aforament i la circulació de persones, els productes exposats, els productes de prova, les màquines expenedores, la devolució de productes, i les caixes.
La guia també inclou un apartat de recomanacions específiques per a cadascun dels sectors comercials: alimentació, tèxtil, botigues de barrets o tocats, calçat, joieries, ortopèdies, òptiques, gasolineres, moble, botigues de ceràmica, banys, cuina i reformes en general.