L’encarregat d’obrir l’Assemblea va ser l’Alcalde de la ciutat, Joan Carles Pérez, que va donar la benvinguda als assistents, edils de i en la seua intervenció va posar en valor el treball de l’entitat en els seus 25 anys d’existència, així com la voluntat de Canals de seguir acostant-se a la meta de dedicar 1 euro per habitant a cooperació.
L’Assemblea va estar presidida per la Presidenta de l’entitat, Xelo Angulo Luna, Regidora de Majors, Benestar Social i Promoció Humana de Xàtiva; el Vicepresident, Toni Sánchez Aguado, Regidor de Serveis Socio-sanitaris, Serveis Socials, Sanitat i Salut de Canals; la Secretària del Fons, Francisca Juan Castelló, Regidora de Serveis Socials de La Llosa de Ranes; i la Tresorera, Dolors Moreno Ull, Regidora de Benestar de Polinyà de Xúquer.
2016 ha estat un exercici en què el Fons Valencià com entitat ha crescut a nivell de massa associativa, amb un creixent anual important, i encara més tenint en compte que no s’hi ha produït cap baixa. Al llarg de 2016, s’han adherit al Fons els ajuntaments de La Font de la Figuera, Vallada, Bufalí, Benifaió, València, Novetlé, Mislata i L’Alcúdia de Crespins; i la progressió continua amb el mateix ritme, ja que en el primer quadrimestre de 2017, se n’han adherit 4 nous, els de Morella, Orba, Senija i Paiporta.
També hi ha hagut un creixement en l’àrea econòmica, en 2016, el total dels ingressos dels socis i de les subvencions per part d’administracions públiques han estat superiors als de l’exercici 2015 (17,49 % d’increment ingressos dels socis i el 147,42% de les subvencions respecte a 2015), inclús superiors a les previsions que s’havien fet en el pressupost de 2016 . Pel que fa a la despesa a projectes de cooperació en 2016 s’ha fet una inversió molt superior a 2015 (37,70 %) i a la vegada ajustada a allò que s’havia pressupostat per a 2016. Finalment cal destacar el comportament positiu dels ajuntaments socis, ja que el 84 % de socis de l’entitat han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici.
En l’àrea de projectes, durant 2016 el Fons ha pogut ampliar les intervencions a terreny i continuar amb les estratègies d’intervencions ja en marxa; d’una banda s’ha continuat recolzant els programes posats en marxa en anys anteriors com l’enfortiment del municipi de San José de Chiquitos (Bolívia), i l’aposta per a l’empoderament de les dones artesanes de barrets de “Paja Toquilla” de Biblián, a Equador.
Com a noves col·laboracions cal destacar la cooperació amb el Centre Juana Azurduy de Sucre, a Bolívia, amb un projecte d’enfortiment i empoderament en l’àmbit social i polític per a dones agricultores i també una nova aliança amb la ONGD Proceso Servicios Educativos, per a enfortir moviments juvenils indígenes.
Com en anys anteriors s’ha seguit mantenint una línia pressupostària específica per a emergències humanitàries, que a causa de les diferents catàstrofes i conflictes actuals ha vist créixer el seu pressupost durant l’exercici. S’han suportat cinc intervencions humanitàries (el terratrèmol a Equador, les inundacions a Haití, i el conflicte armat a Síria).
Com a resultat de les quatre experiències prèvies realitzades, en 2016 es va seguir apostant pel programa “Experts Municipals Voluntaris”, que va arribar a la seua cinquena edició i que es pot considerar com una acció consolidada entre els socis membres.
Per altra banda, les activitats d’educació per al desenvolupament s’han vinculat i desenvolupat, principal i majoritàriament, al programa “Municipis Solidaris”. En 2016 s’han desenvolupat 61 activitats de sensibilització, en 29 municipis socis diferents i on s’han participat 2.910 persones.
L’Assemblea va aprovar per unanimitat el balanç i la memòria de gestió de l’exercici 2016, el pressupost i els projectes de cooperació a finançar en 2107.
Respecte als projectes a finançar per l’entitat en 2017, es van aprovar els següents:
-
- “Experts Municipals Voluntaris, VI Edició” (programa de cooperació tècnica a desenvolupar amb contraparts del Fons a Equador i Bolívia)
- “Ser Dona al Sud”; “Promovent als ODS”; “Insostenible”; “25è Aniversari del Fons Valencià”; “Sensibilització socis” (Projectes de Educació per al desenvolupament i sensibilització a desenvolupar les seues activitats als municipis socis del Fons)
- “Fons Llavor” (mini-projecte per identificar i formular noves col·laboracions en terreny)
- “Enfortiment soci productiu de la Cooperativa de Producció Artesanal Padre Rafael González del Cantón de Biblián” (Equador)
- “Enfortiment de les polítiques municipals de gènere a San José de Chiquitos” (Bolívia)
- “Joves Chiquitanos, Chiquitanas, Guarayos i Guarayas construint ciutadania” (Bolívia)
- “Escola permanent de Drets Humans del Cantó Ibarra amb enfocament de gènere i diversitats” (Equador)
- “Fons d’Emergències i Acció Humanitària”
- “Beques d’estudi al Centre Educatiu San Rafael de Copacabana (Colòmbia)
- “Per una vida sense violència de gènere en San Miguel de los Bancos” (Equador)
El Fons Valencià per la Solidaritat compta amb un Pressupost d’ingressos per a 2017 de 663.691,37 i una previsió de despeses a projectes i de gestió de l’entitat de 646.184,92 euros.