Roger Cerdà “era una absoluta necessitat actuar ja que hi havia un perill per a la seguretat tant dels xiquets del col·legi de la Immaculada com per a les persones que pogueren estar ací”
Ahir, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha visitat l’església del convent de Sant Onofre (s. XVIII) per conèixer el resultat de les obres de restauració de la cúpula. Aquesta és una de les principals actuacions d’enguany en matèria de conservació del patrimoni històric-artístic que l’Ajuntament va incloure en el Pla d’Inversions Financerament Sostenibles de la Diputació de València. L’alcalde ha estat acompanyat pel regidor de Cultura, Jordi Estellés; per l’arquitecte responsable dels treballs, Vicent Torregrosa i per Mº Nieves Martínez, directora del col·legi de la Immaculada, centre d’infantil i primària que té les seues instal·lacions al recinte del convent. Les obres han estat executades amb un pressupost de 49.108,39 euros.
En el transcurs de la visita, l’alcalde ha explicat que “feia més de tres anys que no es podia donar ús a aquest espai. Era una absoluta necessitat actuar ja que hi havia un perill per a la seguretat tant dels xiquets del col·legi de la Immaculada com per a les persones que pogueren estar ací. A partir d’ara recuperem un espai per a ser utilitzat pel col·legi o per a actes culturals. Només resta finalitzar la pintura de la zona de l’altar major, en un parell de setmanes més”.
La finalitat d’aquestes obres de restauració de la cúpula de l’església del convent de Sant Onofre, de propietat municipal, ha estat contrarestar la inestabilitat manifesta en la volta i coberta del creuer de l’església. Abans de la intervenció, es podien apreciar uns clivells en l’interior de la nau central, situats en la base de la cúpula. Aquesta situació de deteriorament va fer que la direcció del col·legi optara per restringir l’accés a l’església davant el risc d’eventuals despreniments, ja que l’edifici s’usava per a distintes activitats. Gràcies a aquesta intervenció, l’espai torna a estar disponible per al seu ús, donat que l’estat de deteriorament de la cúpula i la volta ha sigut degudament esmenat, amb la conseqüent desaparició del risc.
El deteriorament de la cúpula naixia de l’empenta que el pes de la coberta de l’edifici exercia sobre els murs de càrrega provocant la seua inclinació. Els clivells es podien apreciar a l’interior de la nau i al teulat de l’església. La solució proposada i executada ha estat la instal·lació d’uns tirants d’acer inoxidable ancorats a la base de les bigues que eviten que les empentes existents actuen sobre els murs de càrrega. Una vegada solucionat aquest problema, es va procedir a la restauració i pintura de la volta de la nau central de l’església.
A més de la pintura de l’altar major, hi ha prevista una segona fase d’actuació en aquest edifici, consistent en la reposició ordenada d’alguns retaules ceràmics del segle XVIII que decoren els sòcols de la capella de Sant Pasqual, situada en un lateral de la nau central. Segons ha explicat el regidor de Cultura, Jordi Estellés, durant la Guerra Civil aquest retaule va ser desmuntat per evitar la seua destrucció. Posteriorment, els taulells es varen tornar a instal·lar però de manera desordenada. Tal com es pot observar a simple vista, les línies dels motius ornamentals d’alguns taulells no coincideixen amb els que estan situats al seu costat. Ara es tractaria de corregir la col·locació errònia dels taulells, per tal que els dibuixos i motius ornamentals dels retaules recuperen el seu ordre lògic i original. Estellés ha avançat que “anem a desmuntar els taulells, a restaurar-los i a tornar-los a col·locar com correspon. Estem buscant línies de subvenció per tal de dur avant aquesta segona fase d’actuació”, conclou el regidor.
Mº Nieves Martínez, directora del col·legi de la Immaculada, ha manifestat la seua satisfacció pel resultat de les obres de restauració.