FACUA-Consumidors en Acció insisteix a reclamar al Govern un topall de 50 euros el megavat hora (MWh) en el mercat elèctric, després que l’Executiu haja donat a conéixer aquest dilluns que descarta el màxim de 180 euros/MWh que la vicepresidenta Teresa Ribera va anunciar la setmana passada.
Així, l’associació ve reclamant que el màxim es fixe en 50 euros el MWh, de manera que entorn del 75% de la generació elèctrica a Espanya continuaria retribuint-se a un preu molt superior al seu cost de producció. La proposta de FACUA és que el sistema elèctric compense les pèrdues que es produirien en aquests moments per al 25% restant, que depén del gas.
Aquest dimecres 23 de març, FACUA, CCOO, UGT, la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals (CEAV) i les associacions d’autònoms Uatae i UPTA han convocat mobilitzacions en tota Espanya per a exigir mesures eficaces al Govern davant la desproporcionada pujada de preus la llum, el gas, les gasolines i altres béns i serveis. Els llocs i horaris de les convocatòries poden consultar-se en la web Facua.org/23m.
El topall ja estava en 180 €/MWh
L’associació va qualificar la setmana passada d’aixecada de camisa la xifra anunciada per Ribera, ja que es tractava del mateix desproporcionat topall de 180 euros establit des de 1998 fins al passat 6 de juliol, data en què una resolució de la CNMC va permetre que les elèctriques oferisquen l’electricitat a preus que podrien arribar a aconseguir els 3.000 euros per MWh. Es tracta de la Resolució de 6 de maig de 2021, per la qual s’aproven les regles de funcionament dels mercats diari i intradiari d’energia elèctrica per a la seua adaptació dels límits d’oferta als límits de cassació europeus.
Dos mesos després de l’aprovació d’aquest canvi regulador, les elèctriques van superar per primera vegada el màxim de 180 euros i han anat batent rècords en els últims mesos, fins a aconseguir els 700 euros del passat dimarts 8 de març a les 20.00 hores, el topall fins hui.