Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El 12 de febrer del proper any es commemora el 80 aniversari del bombardeig de l’estació de Xàtiva. A tal fi, l’Ajuntament de Xàtiva, des de la regidoria de Memòria, ha organitzat una sèrie d’actes per tal de recordar l’esdeveniment, honorar les víctimes, aprofundir en el coneixement històric del fet i reclamar una cultura de la pau. El programa d’actes commemoratius ha estat presentat aquest matí pel regidor de Memòria Històrica, Alfred Boluda. El regidor ha qualificat el bombardeig de l’estació com a “un acte gratuït de destrucció”. Boluda ha recordat que “fou a principis del segle XXI quan el Consell de la Joventut reivindicà l’efemèride” i que “Adif va cedir uns terrenys per a la instal·lació del monument, ja que l’ajuntament d’aquell moment es va negar a donar terrenys municipals”.

El primer dels actes previstos és una exposició col·lectiva d’artistes locals, baix el lema “Terrabastall”. La mostra es podrà contemplar de l’1 al 28 de febrer als halls del Gran Teatre. Aquesta exposició ha estat comissariada per Miquel Mollà, autor de l’Aixopluc, el monument en record de les víctimes de bombardeig que el Consell de la Joventut de Xàtiva va alçar a l’estació de Xàtiva. Entre les obres que s’exposaran figurarà obra gràfica, pintura i escultura d’uns trenta artistes de Xàtiva i dels municipis dels voltants, entre els quals es troben Joan Ramos, Artur Heras, Inmaculada Abarca, Angela Malisheva, Carme Caldes o Jordi Almiñana.

De manera simultània, se celebraran les II Jornades de Memòria Democràtica, del 5 al 21 de febrer, organitzades amb la col·laboració del CEFIRE. Es tracta d’un cicle de conferències obertes al públic que se celebraran majoritàriament a la Casa de Cultura. Germán Ramírez parlarà sobre el descobriment de nous documents relacionats amb el bombardeig. També hi haurà conferències sobre els bombardejos d’Alacant i Benassal, una operació secreta dels nazis que es posà en marxa per a provar els nous avions Stuka. Prèviament, es projectarà el documental “Experimento Stuka”, amb presència dels seus directors Pepe Andreu i Rafa Molés. El programa de les jornades es complementarà amb un debat entre representants del PSPV-PSOE, Compromís, Unidos Podemos, Ciudadanos i Partit Popular i una darrera conferència al voltant de la necessitat de la memòria democràtica en l’escola.

El 9 de febrer, al Gran Teatre, hi haurà un concert d’homenatge a les víctimes, a càrrec de la Societat Musical La Primitiva Setabense. El programa del concert tindrà dues parts: una primera on s’interpretarà l’obra “1939. Xàtiva, la Guernika valenciana”, de David Penadés i una segona part que combinarà diverses peces musicals amb la lectura de texts al·lusius a l’efemèride.

Finalment, com d’habitud, el 10 de febrer tindrà lloc l’acte públic d’homenatge a les víctimes a la plaça de l’Estació. El regidor Alfred Boluda ha explicat que per a l’ocasió s’ha fet extensiva una invitació al president de la Generalitat, Ximo Puig i als alcaldes de València, Alacant, Guernika i als dels pobles de procedència de les víctimes del bombardeig.

En relació amb aquesta commemoració i com a preludi, el dia 24 de gener es commemorarà el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, acte que servirà per a presentar l’escultura que s’alçarà a la plaça Arquebisbe Mayoral per a recordar a les víctimes xativines del nazisme. L’escultura és obra d’Alfredo Moral. Per a Boluda, la instal·lació d’aquesta escultura suposa “la creació d’un espai de memòria com la pedra dels Maulets o l’Aixopluc”.

Val a dir que el cartell elaborat per a la commemoració del 80 aniversari del bombardeig de l’estació és d’Alfredo Pardo, mentre que el cartell de l’exposició “Terrabastall” és del mateix Miquel Mollà.

WhatsApp Portal de Xàtiva