- El professor republicà de Dibuix és innovador en l’ensenyament de l’educació
artística a València - La presentació oficial es realitzarà divendres que ve 28 de maig a les 19.00 h. a la CASA DE CULTURA de la ciutat de Xàtiva.
El llibre titulat Rafael Pérez Contel. La Passió per l’Ensenyament de l’Art desenvolupa la labor docent d’aquest professor de Dibuix republicà que exercí la docència entre els anys 1935 i 1978. El seu autor, Alejandro Macharowski, Doctor en Didàctiques de les Arts Visuals per la Universitat de València, és qui investiga la faceta pedagògica d’aquest artista valencià precursor en Educació per l’Art en centres d’educació secundària.
L’actitud d’aquest professor és un exemple de resiliència. La seua història de vida -dramàtica i creativa alhora- aconsegueix apartar-se de la foscor dels anys franquistes per a donar llum a diverses disciplines artístiques (dibuix, gravat, ceràmica, disseny gràfic), desenvolupant -al costat del seu alumnat- una activitat educativa revolucionària en un context polític advers. En aquesta conjuntura, ha de considerar-se que la seua labor educativa és transcendent, innovadora i avançada. Pérez Contel desenvolupa una activitat docent que dona veu al seu alumnat per mitjà de l’exposició en diferents països del món dels treballs realitzats a l’aula, així com els seus gravats originals publicats en diversos llibres sobre educació artística. Es tracta de pràctiques docents que li permeten investigar en una època inerta a la creativitat. Pérez Contel comparteix activitat intel·lectual, artística i gràfica amb diverses persones com Josep Renau, Francisco Carreño o Manuela Ballester, companys de lluita contra el feixisme. Durant la Guerra Civil, coneix a intel·lectuals i poetes com Max Aub, Antonio Machado i Rafael Alberti, els qui es refugien a València quan Madrid és bombardejada.
De manera especial, un dels capítols del llibre està dedicat al testimoniatge dels seus exalumnes, els qui descriuen la seua experiència educativa amb Rafael Pérez Contel. Entre ells es troben Jacinto Martínez Baldó (actual director de l’IES Josep de Ribera), els artistes Toni Grau, Natividad Navalón, Joan Ramos Monllor i Ricard Juan Ballester, els qui van seguir els passos del seu professor de Dibuix en continuar els estudis en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València; també narren la seua experiència educativa Ramón Peleguero Sanchís, més conegut pel seu nom artístic de Raimon, Vicente Álvarez Rubio, Carmela Mallol o Rafel Buforn, els qui reconeixen i valoren la seua docència, encara que més tard s’especialitzarien en altres disciplines com la música, el dret, l’administració o la filosofia.
El llibre també descriu, a través d’una important quantitat d’imatges -algunes d’elles inèdites- la seua història de vida, el seu paper com a artista, intel·lectual, dissenyador gràfic, col·leccionista i editor. Rafael Pérez Contel és un docent que es dedica a l’ensenyament de les Arts Visuals durant més de quaranta anys. El seu model pedagògic s’imparteix durant la Segona República Espanyola per mitjà de la Institució Lliure d’Ensenyament (ILE), creada en 1876 per Manuel Cossío i Francisco Giner dels Rius. Pérez Contel aplica la seua pròpia pedagogia en les seues classes, renovant així el panorama educatiu. No existeixen molts casos de persones que fins i tot acceptant la seua situació -haver de viure en un exili interior-, desenvolupen amb passió -encara que no sense dificultats- la defensa dels valors educatius republicans.
Rafael Pérez Contel. La Passió per l’Ensenyament de l’Art editat per EDICTORÀLIA és un llibre necessari per a acostar-nos a la història de l’educació artística i del nostre passat recent d’una Espanya per descobrir.