La Unio alerta que la producció d’all tendre a la Comunitat Valenciana ha experimentat una baixada significativa en els darrers anys, reduint-se un 23% a causa de la falta d’adaptació de les varietats cultivades i les dificultats de comercialització. Aquesta realitat afecta especialment la comarca de la Costera, i molt en particular Xàtiva, epicentre de la producció d’aquest producte tan valorat pels consumidors i la restauració local.
Segons les dades de 2023, la superfície dedicada a l’all tendre a la Comunitat Valenciana ha passat de 335 hectàrees a 259 en poc més de cinc anys. Tot i la tendència a la baixa en el conjunt del territori, Xàtiva manté un pes destacat amb 160 hectàrees de cultiu, que fins i tot han augmentat lleugerament respecte a exercicis anteriors. Aquest fet posa de manifest l’arrelament d’aquest conreu en la zona i l’esforç dels productors per mantenir-lo viu malgrat les adversitats.
La varietat autòctona Camallarga, històricament cultivada en aquesta regió, ha patit les conseqüències del canvi climàtic. L’augment de les temperatures ha provocat que els alls es ressequen, presenten un calibre inferior i manifesten taques i coloracions groguenques en les fulles a causa de la proliferació de fongs. Davant aquest escenari, els agricultors han començat a experimentar amb una varietat procedent de Castella-la Manxa que, si bé s’ha mostrat apta per a la venda de proximitat, presenta limitacions per al transport a llargues distàncies.
A aquesta problemàtica s’afegeix l’increment dels costos de producció, els danys causats per la fauna salvatge -sobretot els senglars- i les dificultats per comercialitzar un producte perible i d’elaboració artesanal. La suma d’aquests factors ha fet que els productors encadenen quatre campanyes consecutives amb problemes i incerteses.
Una aposta per la producció local
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, ha visitat una explotació d’all tendre a Xàtiva i ha pogut comprovar in situ la delicadesa i l’esforç que implica el seu cultiu. En un acte de suport als productors, va destacar la qualitat i el sabor excepcional d’aquest producte i va fer una crida a la ciutadania per a consumir productes de proximitat: “Anime als consumidors de la Comunitat Valenciana a comprar productes com l’all tendre de la nostra terra i altres productes valencians. Són sinònim de qualitat, proximitat i generen ocupació als nostres pobles”.
Davant d’aquesta situació, LA UNIÓ ha demanat a la Conselleria d’Agricultura que promoga la investigació de noves varietats d’all tendre adaptades a les condicions climàtiques actuals, per tal de garantir la continuïtat del conreu en el territori valencià. Així mateix, es proposa el llançament d’una campanya de promoció conjunta amb la localitat de Xàtiva, on es concentra la major part de la producció, per sensibilitzar el mercat i posar en valor aquest producte emblemàtic.
La crisi de l’all tendre a Xàtiva és un clar exemple dels reptes que afronta l’agricultura local davant del canvi climàtic i la globalització del mercat. Tot i això, la passió dels agricultors i el suport dels consumidors poden ser claus per assegurar la seva pervivència i projecció en el futur.