- El plenari de Xàtiva aprova per unanimitat la incorporació de l’Ajuntament com a integrant de la fundació “Raimon i Annalisa”
- Es van aprovar les ordenances fiscals per al 2021 amb el vot favorable del PSPV-PSOE, l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari de PP i Xàtiva Unida
L’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat per unanimitat, en el plenari municipal corresponent al mes de setembre, la proposta d’incorporació a la fundació «Raimon i Annalisa», com a integrant de ple dret junt a la Generalitat Valenciana i la Diputació de València.
L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va agrair a tots els grups polítics el seu vot favorable a la proposta “d’un dels fills il·lustres de Xàtiva, que llega tot el seu patrimoni a la seua ciutat per crear un centre cultural on s’evidencie la trajectòria de vida de Raimon i on s’exposen les seues col·leccions i tot el seu treball”. Per a Cerdà, es tracta de “un projecte il·lusionant per a la ciutat que va a revitalitzar un dels elements patrimonials més importants del municipi com és Santa Clara”.
Per la seua part, el regidor de Xàtiva Unida Alfred Boluda va indicar que encara no s’ha fet públic cap estudi de viabilitat econòmica “tot i que al protocol signat l’Ajuntament assumia la licitació del projecte i les obres de rehabilitació. Sobretot per saber si estes fortes inversions que es preveuen no aniran en detriment d’altres inversions que requereixen algunes instal·lacions municipals”. Cerdà va respondre que “una qüestió és la constitució de la fundació, i l’altra és la rehabilitació de l’edifici de Santa Clara per convertir-lo en el CRAC (Centre Raimon d’Activitats Culturals)”, i que “fins que no es finalitzen les obres no s’acordarà la cessió a la Fundació”.
Eduardo Llopis (PP) va corroborar el vot a favor però va assegurar que tot i l’interès i la importància de la proposta, “ens genera dubtes i incerteses, arran l’esborrany d’estatuts que s’acompanya”, mentre que Maria Beltrán (Ciutadans), va exposar que “pensem en el bé de Xàtiva i el que comporta portar el legat d’un artista nacional i internacional que ha volgut tornar als seus orígens. És una oportunitat única per rehabilitar Santa Clara en la seua totalitat i no hi haurà cap lloc millor on puga estar el patrimoni musical de Raimon”.
D’altra banda, també es van aprovar les ordenances fiscals per a l’any 2021 amb el vot a favor del PSPV-PSOE, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de Xàtiva Unida i del Partit Popular.
El portaveu de Ciutadans, Juan Giner, va defensar la seua abstenció assegurant que ha existit “una manca d’informació prèvia per conèixer el per què de les taxes. Per això entenem que existisquen controvèrsies que exalten als ciutadans i ciutadanes que paguen els seus impostos”. Per la seua part, el portaveu de Xàtiva Unida Miquel Lorente va exposar en el seu vot en contra que “un govern que hauria de tindre una interlocució amb les diferents associacions de la ciutat, no ho fa”, i que “s’ha perdut una oportunitat per fer un debat constructiu, tot i que anem a continuar fent propostes perquè considerem que la situació actual així ho requereix”. La portaveu del PP, Maria José Pla, va indicar que “en 2021 anem a tindre una important crisi econòmica i malgrat això es castiga a la gent amb pujades innecessàries”.
El portaveu del PSPV-PSOE, Ignacio Reig, va respondre en la seua intervenció que amb aquestes noves taxes es congela l’IBI, l’aigua, els vehicles, els guals, els terrenys i la gran majoria de taxes, a més de rebaixar les multes de la ORA en un 25% i una reducció de l’impost d’Ocupació de les terrasses en un 50%. “Afrontarem un any molt complicat i la gestió de la crisi sanitària està en el centre de la política, però hem de treballar amb les taxes reals. Amb les dades que dona l’oposició és impossible construir res”.
L’alcalde Roger Cerdà també va intervenir en aquest punt assegurant que “el debat és necessari però han de quedar al marge les incoherències i els populismes. No té cap sentit que ara es denuncie per part del PP aquesta circumstància, perquè saben perfectament que és conseqüència d’un pla d’ajust per poder pagar 11 milions de factures impagades que estaven als calaixos. Ara el deute està en 10 milions d’euros, entre d’altres, per mesures com aquestes. D’altra banda, és populisme pur i dur dir que s’ha de modificar i reduir el preu de les taxes, i després demanar una inversió de 2 milions d’euros per a la ciutat”.
Aprovació d’altres punts
Al plenari municipal també es van aprovar altres punts per unanimitat com ara la modificació de l’ordenança d’aprofitament especial de via publica, amb una bonificació del 50% per a l’ocupació amb taules i cadires durant l’any 2021, així com també el Reglament d’ús de l’Auditori de Sant Agustí i dues mocions presentades: una per tal de sumar-se a la xarxa de ciutats lliures del tràfec de dones, xiquetes i xiquets destinats a la prostitució, i altra d’adhesió a la Declaració Institucional de les Corts Valencianes de suport als artistes fallers i foguerers de juliol de 2020.
Altre punt aprovat, amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Ciutadans, i les abstencions de Xàtiva Unida i del Partit Popular, va ser la resolució dels recursos de reposició interposats respecte a la modificació puntual de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament.