El plè de l’Ajuntament de Xàtiva va rebutjar ahir la moció presentada pel Partit Popular (PP) per reforçar la lluita contra l’ocupació il·legal d’habitatges a la ciutat. La proposta, que va ser desestimada amb els vots en contra del PSOE i Xàtiva Unida, instava al Govern d’Espanya a modificar la legislació actual per facilitar els desallotjaments ràpids en casos d’ocupació il·legal, a més de millorar la protecció dels propietaris i dotar de més recursos a les forces i cossos de seguretat.
La moció es va elaborar després de reunir-se amb veïns de diversos barris afectats per aquest problema. Des del PP, es va defensar que la proposta no respondia a una estratègia política, sinó a una demanda real dels ciutadans que han vist com les seves cases han estat ocupades sense el seu consentiment, amb els problemes de convivència i inseguretat associats.
El portaveu del PP, Eduardo Llopis, va declarar: «La moció la vam presentar perquè els veïns ens ho han demanat. Perquè han perdut la confiança en aquest Ajuntament. Quan han acudit al govern local, no han obtingut més que indiferència o excuses».
Un dels moments més polèmics del debat va ser quan des del PSOE es va afirmar que «només hi ha constància de 10 denúncies per ocupació il·legal» a la ciutat i que la situació «no és per tant». Aquesta afirmació va ser contestada de manera contundent per Llopis: «Dir que només hi ha 10 denúncies i que això no justifica la preocupació és una falta de respecte inacceptable als veïns de Xàtiva».
El PP va criticar que molts afectats no denuncien per por o perquè no confien que les institucions actuïn. «L’ocupació il·legal a Xàtiva no és una invenció, no és una campanya del PP: és un problema real que ja ha arribat als nostres barris», va afegir Llopis.
La moció també va ser rebutjada per Xàtiva Unida, qui va defensar un discurs ideològic que justifica la ocupació i considera els ocupants com a víctimes. «Per a ells, el propietari és el problema, i l’ocupant és la víctima. Aquesta visió simplista i injusta és la que està provocant que l’ocupació creixi i es consolidi», va manifestar Llopis.
Finalment, el PP va insistir que negar aquest problema només contribueix a empitjorar la situació. Altres ciutats ja estan prenent mesures per combatre l’ocupació il·legal, mentre que a Xàtiva el govern municipal prefereix mirar cap a un altre costat.
«No es tracta de criminalitzar a ningú. Es tracta de protegir els veïns, les comunitats de propietaris i també els petits estalviadors que veuen com la seva propietat es veu usurpada sense protecció legal», va concloure Llopis.
Tot i el rebuig de la moció, el Partit Popular va anunciar que seguirà treballant al costat dels ciutadans per visibilitzar aquest problema i buscar solucions reals, dins i fora del ple municipal. A més, van avançar que portaran aquesta reivindicació a altres institucions com la Generalitat Valenciana i el Congrés dels Diputats.